Economia

Catalunya és la comunitat amb més sol·licituds d'ajuda al lloguer, però només dues persones la cobraran al febrer

Catalunya és la comunitat autònoma on s'han presentat més sol·licituds per rebre les ajudes de 240 euros mensuals al lloguer de l'habitatge (5.491 de les 33.199 de tot l'Estat) i on s'han fet més consultes sobre aquesta qüestió (39.226 de 140.223 a tot l'Estat), però també consta com una de les comunitats amb menys sol·licituds resoltes positivament: tan sols dues de les 1.880 acceptades al conjunt de l'Estat que donen dret a percebre per primera vegada la prestació a finals de febrer.

Les dades de Catalunya contrasten amb les d'altres comunitats com Galícia, on ja s'han resolt favorablement 731 sol·licituds, o Andalusia, amb 372 ajudes aprovades.

La causa, segons la ministra d'Habitatge, Carme Chacón, és que el formulari de sol·licitud demanava el número de compte bancari del propietari del pis, una dada impossible d'aconseguir per a la majoria de llogaters. Chacón ha assegurat aquest dimarts que el problema ja s'està resolent, però de moment només dos catalans rebran l'ajut en la primera fase del pla.

Segons fonts del ministeri, durant la primera setmana de gener es va produir una "confusió" entre la Generalitat i l'executiu espanyol a causa de la presència al formulari de la casella que demanava el número de compte del propietari. Molts dels propietaris, admeten aquestes fonts, es negaven a facilitar el número de compte bancari.

Una qüestió que es va resoldre durant la segona setmana de gener, perquè segons la ministra s'han introduït canvis en el sistema informàtic de tramitació de les sol·licituds i ara n'hi ha prou amb l'acreditació del pagament, d'acord amb el que ja preveu el decret de les ajudes.

Un cop superada aquesta dificultat, apunten les fonts del ministeri, la Generalitat ha continuat amb la tramitació de les sol·licituds, i a dia d'avui el ministeri tan sols ha rebut resposta sobre dues peticions, totes dues acceptades pel govern.

El fet que explica per què Galícia ja ha presentat 731 peticions aprovades i Catalunya només dues, apunten, és que cada comunitat "va al seu ritme" i en tot cas disposen de dos mesos per tramitar les sol·licituds.

Es tracta, segons Chacón, de problemes que "s'han anat resolent sobre la marxa" i, en tot cas, el govern disposa de dos mesos per tramitar cada sol·licitud.

Per tot plegat, Chacón ha fet una valoració positiva d'aquest primer mes d'aplicació de les ajudes al lloguer en què "s'han complert totes les expectatives" i s'ha assolit un "èxit indubtable".

Al conjunt de l'Estat s'han presentat 33.199 peticions i s'han fet 140.000 consultes a les oficines de les comunitats autònomes. D'aquestes sol·licituds, 1.932 ja han obtingut algun tipus de resolució.

En 52 casos ha estat negativa (cap a Catalunya), i en 1.880 positiva, de manera que hi ha 1.880 joves de tot l'Estat (dos a Catalunya) que rebran les primeres ajudes del ministeri a finals de febrer. El 2008, segons Chacón, "serà l'any de l'emancipació".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona