Economia

La inflació puja fins al 3,7% aquest maig a la zona euro, un punt per sota de l'estat espanyol

Economia

Nou repunt de la inflació a la zona euro, que aquest maig s'ha disparat fins al 3,7% interanual, quatre dècimes més que a l'abril. Així ho ha fet públic aquest dilluns l'oficina estadística comunitària, Eurostat, que situa el diferencial d'aquest Índex de Preus al Consum harmonitzat amb el de l'estat espanyol en un punt, una dècima per sobre que el mes anterior. Amb una inflació interanual del 4,7%, l'espanyol és el cinquè estat de la zona euro amb la taxa més elevada, després d'Eslovènia –6,2%–, Bèlgica –5,1%–, Grècia –4,9%– i Luxemburg –4,8%. Holanda, Portugal i Alemanya són els socis de la moneda única amb l'IPC interanual més baix, del 2,1%, el 2,8% i el 3,1%, respectivament.

La Comissió Europa ja ha admès aquest dilluns que l'increment del 3,7% al maig 'no és una bona dada'. 'La inflació és la principal preocupació de l'economia de la zona euro', ha insistit Amelia Torres, la portaveu del comissari d'Economia i Afers Monetaris, Joaquín Almunia. Torres ha demanat 'precaució extrema' perquè aquesta inflació no contagiï altres preus i els salaris. 'Això no interessaria a ningú, especialment als treballadors', ha advertit sense desvetllar si Almunia tornarà a revisar els seus càlculs de creixement a la baixa. 'Els riscos són a l'alça', ha avisat.

Els preus en els 15 estats de la zona euro van encarir-se un 0,6% aquest maig. Els aliments, els transports i l'allotjament han impulsat a l'alça la inflació, amb augments del 6,4%, el 5,9% i el 5,7%, respectivament. Les comunicacions s'han abaratit, un 1,7% interanual, l'oci i la cultura s'han mantingut estables, amb un llei increment del 0,1% i la roba s'ha encarit un 0,7%, sempre en dades d'Eurostat.

En el conjunt de la UE, la inflació interanual va situar-se dos punt per sobre de la mitjana de la zona euro al maig, en el 3,9%, tres dècimes més que a l'abril. En dotze mesos, la inflació a la zona euro ha passat de l'1,9% al 3,7% i en dades generals de la UE, del 2,1% al 3,9%. Els estats on encara no circula l'euro que han patit un increment més pronunciat de l'IPC són Letònia –un 17,7%–, Bulgària –14%– i Lituània –12,3%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona