Clam contra el dèficit fiscal i petició perquè Catalunya gestioni els ingressos que recapta
Reclamen una “acció contundent” i aposten per recaptar sense “eludir” la solidaritat territorial”
Asseguren que el dèficit fiscal perjudica la competitivitat
La Cambra de Comerç de Barcelona, Girona i Sabadell i les patronals Amec, Cecot, Pimec i FemCat s’han unit aquest divendres per clamar contra el dèficit fiscal, que xifren en el 8%, i reclamar que Catalunya gestioni els recursos que recapta.
En un manifest conjunt presentat a Barcelona, aquestes entitats no defineixen quin sistema de finançament hauria de tenir Catalunya, sinó que es limiten a denunciar que la distribució dels recursos públics de l’Estat és “clarament injusta i insuficient” respecte de les necessitats de l’economia i la societat catalanes i alerten dels efectes que el dèficit fiscal té per la competitivitat de Catalunya.
Així, el manifest, redactat a partir d’un informe del col·lectiu Economistes pel Benestar, subratlla que “Catalunya ha de tenir la capacitat de recaptar i decidir sobre la destinació dels recursos que genera amb l’objectiu de potenciar la competitivitat de la seva economia i situar el seu benestar i el progrés dels seus ciutadans al nivell del seu esforç, sense eludir la col·laboració raonable en l’equilibri i la solidaritat territorial”.
L’economista Joan B. Casas, en nom del col·lectiu Economistes pel Benestar, ha presentat el manifest i ha assegurat que l’experiència de les últimes dècades demostra que l’infrafinançament de Catalunya és “difícil” de solucionar si no s’aconsegueix “el control dels recursos propis”.
Per això, els promotors del manifest, entre els quals no figura la patronal Foment del Treball, busquen seguir ampliant el nombre d’adhesions, estendre aquesta reclamació al conjunt de la societat catalana i col·locar aquest element “clau” en el “centre del debat”.
A la pregunta de si aquesta presentació suposa un moviment de l’empresariat en favor de posar en primer pla la millora del sistema de finançament, aparcant reclamacions de tipus independentista, la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, ha aclarit que els signants estan d’acord en el “diagnòstic”, és a dir, a denunciar les deficiències del sistema de finançament actual, però que respecte a la solució tindrien “diferents propostes”.
Així doncs, aquest grup d’entitats empresarials deixa la concreció sobre com revertir les mancances del sistema de finançament actual en mans dels polítics, i no es mulla a definir quina seria la solució idònia per a Catalunya.
“No ens toca plantejar un disseny concret. Simplement diem que l’experiència dels últims 40 anys sense una gestió directa de proximitat dels recursos demostra que el sistema actual ha afectat a la competitivitat de Catalunya”, ha dit Joan B. Casas
El document denúncia, a partir de dades de la Cambra, que entre 2000 i 2019 el consum per habitant ha crescut un 1,7 % a Catalunya, contra un 8,6 % de mitjana a l’Estat, i que el PIB per càpita va repuntar un 14,2 % en aquest període a Catalunya, per sota també de la mitjana estatal, situada en el 17,8 %.
En aquesta línia, recorda que el dèficit fiscal de Catalunya en 2019, segons càlculs de la Generalitat, es va situar en el 8,5 % del PIB, equivalent a uns 20.200 milions, i que Catalunya és la segona comunitat en recaptació, per darrere de Madrid, i la desena en recursos rebuts totals.
El manifest també censura “la inexplicable desigualtat en l’aportació de les comunitats de règim foral a l’equilibri interterritorial malgrat disposar d’una renda més alta que Catalunya” i la política d’inversions “centralista i radial” de l’Estat.