Economia

El petroli trenca les previsions d'inflació del govern espanyol

IPC

L'escalada del preu del petroli complica molt que els preus comencin a baixar a la primavera, tal com fa mesos que assegura el govern central que passarà.

El secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, ho va reconèixer ahir, un dia en què es va saber que la inflació a nivell estatal assolia la cota més alta des del 1995 (4,4%), i en què el petroli de referència a Europa va fregar la barrera dels 108 dòlars, una dada sense precedents.
Vegara va admetre que l'encariment del petroli introdueix més incertesa sobre l'evolució dels preus. Amb tot, va insistir que si el barril es manté en els nivells actuals, "és previsible" un descens progressiu dels preus fins al voltant del 3% a finals d'any. La previsió del ministre d'Economia, Pedro Solbes, era que la inflació se situaria en el 3,2% al desembre i que començaria a moderar-se al març.

La inflació subjacent (l'increment dels preus si no es té en compte l'energia ni els aliments frescos) també va pujar i va assolir el 3,3%, dues dècimes per sobre del gener passat.

L'índex de preus interanual a Catalunya es va mantenir estable, amb la qual cosa va continuar en un 4,4%. Amb aquesta dada, la diferència de preus amb Espanya desapareix. L'Estat espanyol, però, manté uns preus que són de mitjana un 1,2% més cars que els de la resta de la zona euro, una dada que Vegara va qualificar de "preocupant".

Els grups més inflacionistes van ser l'alimentació (6,6%), l'habitatge (5,7%) i el transport (7,4%), que, juntament amb l'ensenyament (3,9%), suposen el 70% del cistell de les famílies de rendes més baixes, segons les dades de l'INE. Un càlcul d'UGT apunta que per als mileuristes la inflació va ser del 4,9%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.