Economia

L'oposició obliga Zapatero a comparèixer al Congrés per explicar la crisi econòmica

Tots els partits menys el PSOE han aconseguit crear majoria per fer comparèixer el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés, el 2 de juliol. Zapatero haurà d'explicar les mesures que pensa aplicar per pal·liar la crisi econòmica el pròxim dimecres.

Els principals artífexs de la compareixença han estat IU i PP. Segons els populars, el PSOE ha mantingut contactes amb diverses formacions per tractar d'evitar-ho i fer comparèixer el vicepresident econòmic, Pedro Solbes. Aquesta resolució es produeix en un dia que el govern espanyol ha mostrat la seva preocupació per una inflació que no baixarà del 4% i una taxa d'atur que arribarà a l'11% el 2009.

Segons ha explicat la portaveu parlamentaria del PP, Soraya Sáenz de Santmaría, el PSOE ha mantingut contactes durant aquests dies amb CiU i PNB per evitar fer comparèixer Zapatero, però finalment les dues formacions nacionalistes s'han sumat a que Zapatero s'expliqui al Congrés.

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha informat posteriorment que han demanat a la Cambra que el president espanyol comparegui durant la sessió de control del pròxim dimecres, en un torn inicial, i així s'evita convocar la Diputació Permanent.

Horitzó complicat
Dos ministres, Pedro Solbes, d'Economia i Hisenda i Celestino Corbacho, de Treball i Immigració han alertat aquest dimarts sobre la marxa de l'economia a curt termini. Solbes ha dit a TVE, confirmat les paraules de Zapatero, que l'economia creixerà per sota del 2% durant aquest any 2008 davant el 2,3% de l'any anterior i que l'inflació arribarà al 4%. Solbes també ha reconegut que el BCE (Banc Central Europeu) no baixarà els tipus d'interès de les hipoteques.

Tot i així, Solbes ha tret ferro a la situació i preguntat sobre si hi ha llum al final del túnel, ha contestat que es tracta d'un túnel ''relativament curt''. Sobre la situació del mercat de treball, Celestino Corbacho tem que l'any 2010 la taxa d'aturats arribi a l'11%.

Toc d'atenció del Banc d'Espanya
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández-Ordeñez, ha demanat al govern espanyol que busqui mesures per frenar l'escalada de l'inflació. Tot i recordar que l'origen és exterior, com la pujada del preu del petroli, li ha dit que cal evitar ''polítiques discrecionals que pugin esgotar el marge de maniobra, en referència clara al retorn de 400 euros''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.