Economia

Japó no se n’escapa

Mercats

L’economia mundial també patirà la baixa del Japó. Després de sis anys de creixement sostingut, el govern japonès preveu un alentiment del producte interior brut (PIB) que s’acosta a l’estancament.
La previsió del Banc del Japó per al 2008 és un increment de l’1,8%, però el Fons Monetari Internacional (FMI) estima que serà de l’1,7% i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d’un 1,6%.

“No mirin al Japó per salvar l’economia mundial”, comentava al gener Simon Johnson, el director del departament d’estudis de l’FMI. L’OCDE calcula que la segona economia del món progressarà un 0,3% el primer trimestre del 2008 i un 0,2% el segon. L’OCDE dóna un creixement per al primer trimestre del 0,1% per als Estats Units i d’un 0,5% per a la UE.

El declivi de l’economia dels EUA és el que desperta més temors a mitjà termini. El Centre de Recerca Econòmica del Japó (JCER) assegurava en un informe que en els pròxims mesos “el debilitament de l’economia global podria tenir un fort impacte negatiu al Japó”, perquè la seva economia depèn cada vegada més de les exportacions.

Desconfiança laboral
El Banc del Japó ha advertit que en els dos últims mesos el govern ha hagut de revisar a la baixa les previsions econòmiques a curt termini per la caiguda de la demanda del sector immobiliari.

El consum domèstic segueix sense aixecar el vol i està prop de zero. Això i la dependència de les exportacions cap als EUA deixen el Japó davant una “minirecessió”, segons ha dit l’analista de Morgan Stanley Takehiro Sato a The Wall Street Journal.

L’índex de confiança al món laboral que publica el govern donava per al febrer el nivell més baix des del 2001, l’any que el Japó sortia de la crisi econòmica que va assolar el Sud-est Asiàtic. L’índex de consum de productes bàsics porta 25 mesos seguits en declivi.

Per accelerar el consum, l’OCDE ha recomanat al Japó que suavitzi les restriccions a les importacions i a les inversions d’empreses estrangeres i que liberalitzi el mercat laboral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.