Economia

Hipoteques congelades

La crisi de les 'subprime'

El govern dels EUA ha sortit a ajudar els propietaris afectats per la crisi hipotecària i aquesta setmana ja podria estar a punt un pla per congelar temporalment els tipus hipotecaris variables.

La Casa Blanca negocia amb els bancs especialitzats en préstecs d'habitatges, com Citigroup i Countrywide, una sortida a la pitjor crisi hipotecària en dues dècades per evitar que milions de nord-americans que van contractar hipoteques d'alt risc puguin perdre les seves cases.

"Estem actuant enèrgicament i ràpidament per ajudar els propietaris de cases que han estat financerament responsables però tenen problemes", va dir el secretari del Tresor, Henry Paulson, que és l'artífex d'aquest pla, que és la intervenció més important del govern per combatre la crisi.

Interessos baixos
Les hipoteques d'alt risc es van concedir a persones amb pitjor historial de crèdit i amb tipus variables molt baixos durant la fase inicial. Però els propietaris han vist ara com les taxes han començat a pujar i no poden fer-hi front, per la qual cosa s'arrisquen a perdre les seves llars.

És per això que els embargaments van augmentar a l'octubre un 94% comparat amb l'any passat. La proposta que negocien els bancs i la Casa Blanca és congelar les taxes inicials de forma temporal per donar marge suficient als compradors que van estar pagant regularment fins que els seus préstecs van començar a pujar.
A més de la congelació dels tipus hipotecaris, el pla també preveu més ajudes i assessorament als afectats. Per una part, es volen posar a disposició d'aquests usuaris més solucions hipotecàries assequibles i desenvolupar mesures per traslladar els propietaris a hipoteques sostenibles.

Paulson també proposa que els governs locals emetin bons no tributables temporalment perquè els afectats puguin refinançar o modificar les seves hipoteques. Segons Paulson, aquesta és "una resposta pragmàtica a la realitat" atès que el nombre de propietaris amb dificultats per la revisió dels seus crèdits hipotecaris subprime "s'incrementarà el 2008".

Es calcula que gairebé dos milions d'hipoteques subprime revisaran l'any que ve a l'alça els seus tipus, motiu pel qual els pagaments s'incrementarien 350 dòlars. Encara s'ha d'acabar de determinar qui podrà beneficiar-se d'aquesta mesura i fins quan durarà la congelació de les taxes.

En principi, el pla està adreçat als que tenen ingressos regulars però no poden fer front al reajustament dels tipus, mentre que en quedarien fora els que es poden permetre pagar la pujada de les hipoteques i els que amb els seus ingressos no es poden permetre pagar una casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les podria multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA