economia
Els agents socials segellen l’acord per apujar salaris
El pacte permetrà “desbloquejar” prop de 1.400 convenis col·lectius a tot l’Estat
Sense la presència de cap representant del govern espanyol tot i la importància de l’entesa entre sindicats i patronal, els agents socials han segellat avui l’acord per apujar un 4% els sous aquest any i un 3% els dos vinents. CCOO, la UGT i la CEOE han rubricat el nou acord per l’ocupació i la negociació col·lectiva al Cercle de Belles Arts de Madrid, assegurant que beneficia totes les parts i ajuda a redistribuir la riquesa. A quilòmetres de distància i com recull l’ACN, la vicepresidenta segona de l’executiu, Yolanda Díaz, treia importància al Congrés a l’absència de cap representant de l’executiu: “L’únic important en aquest país és que apujarem els salaris, no les fotos”.
Feia mesos que el govern espanyol criticava obertament el bloqueig de l’acord i havia instat les parts, sobretot la CEOE, a acostar posicions. Avui, el president de la patronal, Antonio Garamendi, ha defensat que el pacte “no va contra ningú sinó a favor de tots”. “Els agents socials estem demostrant la nostra responsabilitat”, ha destacat Garamendi, que preguntat per l’absència de membres del govern central, ha negat que se’ls hagi vetat. El president de Cepime, Gerardo Cuerva, ha celebrat que hi hagi hagut entesa entre els agents socials, sobretot tenint en compte que partien de posicions “en alguns moments antagonistes”, i ha defensat que l’acord salarial aporta “estabilitat” en un moment d’“incertesa”. Els sindicats consideren un triomf que finalment s’hagi inclòs una clàusula de revisió salarial vinculada a la inflació. “El pacte va en una bona direcció”, ha dit el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, que sosté que els augments salarials permetran “millorar” el poder adquisitiu dels treballadors.
Segons han pactat sindicats i patronal, els increments salarials seran revisats cada any i es podrien modificar amb un augment addicional de l’1% si la inflació supera el 4% a l’acabar el 2023 i d’un punt més si l’IPC es manté per sobre del 3% el 2024 i 2025. La CEOE es negava a incloure clàusules de revisió salarial vinculades a l’IPC i tampoc volia que s’aprovessin alces retrospectives que poguessin afectar el 2022, com demanaven els sindicats i finalment no han pogut aconseguir. El text, però, deixa clar que s’han de tenir en compte les “circumstàncies específiques” de cada empresa o sector a l’hora de proposar les condicions concretes de cada negociació. Aquestes pujades no son d’obligat compliment sinó recomanacions però serveixen de guia a l’hora de tancar nous convenis col·lectius. Segons les dades dels representants dels treballadors, el pacte permetrà “desbloquejar” prop de 1.400 convenis a tot l’Estat.