Economia

Noves cooperatives

El govern planteja que les cooperatives agràries vagin més enllà de la producció d'aliments i que s'orientin a la prestació de serveis socials o culturals. Segons va explicar a l'AVUI la directora general d'Economia Cooperativa de la Generalitat, Mireia Franch, la reforma de la llei de cooperatives que estudia el govern apunta que aquestes entitats "es podrien orientar a nous serveis, de manera que passessin de cooperatives agràries a cooperatives rurals".
El departament de Treball analitza l'activitat de les cooperatives agràries i planteja què poden fer de nou, ja que la rendibilitat del seu negoci ordinari no és suficient per mantenir moltes entitats.

A banda de l'atenció a la gent gran o a les persones dependents, també s'analitzen les possibilitats d'intervenir en la gestió de terres, especialment en la d'aquelles que pertanyen a pagesos jubilats, la producció de les quals és necessària per a la cooperativa.

Llei de dependència
Segons la presidenta de la Federació de Cooperatives de Treball, Pepa Muñoz, el desenvolupament de la llei de dependència pot ajudar a pal·liar l'esllanguiment de les cooperatives.

A Catalunya se'n van crear 411 l'any 2000, però només 130 l'any passat. Actualment hi ha al país 4.790 cooperatives. El sector d'atenció a les persones agrupa uns 6.000 llocs de treball a les cooperatives catalanes, segons va explicar Muñoz.

Altres aspectes que el govern vol potenciar són la col·laboració entre cooperatives o directament les fusions, especialment al sector agrari. Per tal d'estimular la formació d'aquestes entitats, es volen alleugerir les càrregues administratives i modernitzar la gestió a la recerca d'un enfocament més comercial.

Aquesta és una demanda de la Federació de Cooperatives Agràries, que presideix Xavier Tubert, que reclama "mecanismes per prendre decisions àgils i orientades al mercat, perquè qui marca el ritme és el consumidor", i que "prioritzin aquells socis que aporten la part principal de la producció".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA