Economia

Mòbils amb 4 barres

Telefonia

Abans de recalar a Barcelona, el Mobile World Congress es va celebrar durant una època llarga a Cannes. La falta d'espai en el recinte firal de la ciutat de la Costa Blava francesa va fer possible el seu salt a Barcelona, on aquest any es fa la tercera edició.
"És la fira més important del món per a la indústria de la telefonia mòbil i això està generant moltes oportunitats per a les empreses d'aquí que treballen amb aquestes tecnologies", explica a l'AVUI Miguel Sola, director general de Daem Interactive, que afegeix: "A més de reforçar la imatge de Barcelona, el Mobile World Congress ha augmentat l'interès per les tecnologies mòbils entre emprenedors i empresaris d'aquí".

Especialitzada en el camp del màrqueting mòbil i la publicitat dinàmica, Daem Interactive va iniciar la seva activitat l'any 2002 i té en aquests moments onze treballadors. "Gran part de l'activitat comercial de l'empresa de l'any passat -comenta Sola- la vam fer en aquesta fira i és un gran avantatge que estigui a Barcelona perquè si fos en un país llunyà ens seria difícil anar-hi i segurament no hi podríem tenir un expositor".

Malgrat tenir lloc a Barcelona, la presència catalana al Mobile World Congress es limita a 37 empreses d'un total de 1.200. Aquesta petita presència representa, no obstant, la meitat de les empreses de l'Estat que participen en la fira.

Els ajuts públics són, a més, fonamentals per aconseguir aquestes xifres. De les 37 empreses presents a la fira, 8 estan al pavelló del departament d'Innovació, Universitats i Empreses; 19 han rebut subvencions per muntar un expositor propi, i altres 8 estan rebent clients a les instal·lacions del ministeri d'Indústria. "El Mobile World Congress és una fira molt cara", reconeix Sola.

Curtmetratges al mòbil
La productora audiovisual catalana Filmax és el segon any que participa en el certamen. "Des de fa poc més d'un any estem desenvolupant continguts per a telèfons mòbils, des de curtmetratges fins a jocs i fons de pantalla", diu José Monleón, director de negoci a internet i noves tecnologies de Filmax, una divisió que ocupa dues persones.

"L'any passat vam contactar amb empreses que podien estar interessades en aquests serveis i aquest any ja venim amb una agenda", assegura Monleón mentre reconeix l'avantatge que suposa que el saló tingui lloc a Barcelona: "Són negocis que estan començant i que generen pocs ingressos i, evidentment, si la fira fos fora seria més difícil participar-hi".

Futurlink ha estat present en les tres edicions de la fira que s'han realitzat a Barcelona. "Per a nosaltres el saló és molt important perquè el 40% de les vendes de l'empresa es generen gràcies als contactes comercials que fem aquests dies", assenyala José Luis Preciado, directiu de l'empresa participada per l'equip directiu i per La Caixa i la societat de capital risc Highgrowth. L'empresa està especialitzada en el desenvolupament d'eines per a la interacció dels telèfons mòbils en punts de venda i en suports de publicitat exterior. "Nosaltres estem treballant en 50 països i tenim quatre oficines a l'estranger a Stuttgart, Londres, París i Nova York; és molt positiva l'associació que es fa de la tecnologia mòbil amb Barcelona gràcies a aquesta fira", diu Preciado.

Gran oportunitat
Adsmedia, centrada en el camp de la publicitat mòbil, és una de les vuit empreses instal·lades en el pavelló del departament d'Innovació, Universitats i Empreses. Nascuda l'any 2006 la seva presència al Mobile World Congress representa tota una oportunitat. "Aquí ens estem reunint amb gent de molts països per comercialitzar els nostres serveis i per trobar socis tecnològics que millorin els nostres productes", diu Miquel Gilabert, cap de màrqueting.

El Mobile World Congress té contracte per celebrar-se a Barcelona fins a l'any que ve, encara que els seus organitzadors han expressat la intenció d'estar-s'hi més anys. Per això, un cop acabada l'edició d'enguany, negociaran amb l'Ajuntament un allargament del contracte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.