Economia

Com invertir a la borsa i no morir d'un ensurt

Mercats

Quiets i a l'aguait. Aquesta seria la recomanació general que els experts consultats per l'AVUI feien ahir als petits inversors, lògicament esparverats a la vista de l'evolució del valor dels seus actius borsaris.
"És fàcil fer aquesta recomanació -deia Francesc Xavier Mena, professor d'ESADE-, perquè convé recordar que la borsa és una molt bona alternativa per a l'estalvi familiar, si es mira com a inversió a llarg termini, fins i tot més que els immobles". Per això, segons insisteix, una família, que no és precisament un broker informat segon a segon amb fonts contrastades, "ni s'hauria de mirar el que està fent la borsa aquests dies".

Missatge de tranquil·litat que reitera el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo, que recorda, a més, que el petit inversor a Catalunya i a Espanya en general "té aversió al risc".

Montalvo explica que, segons dades del Banc d'Espanya sobre la distribució del risc financer, i tot i l'èxit d'aquests actius des dels anys 90, el pes de les accions cotitzades i fons d'inversió sobre els actius dels espanyols voreja el 25%, quan, per exemple, als EUA és del 33% o més. Montalvo afegeix que "últimament, quan es vol invertir, es recorre als fons d'inversió, una bona decisió, perquè el risc sempre queda més diversificat".

A part, els fons de renda variable i mixtos, els més arriscats, representen tan sols al voltant d'un 10% del global d'unes inversions que, pel perfil espanyol, se centren més en la renda fixa.

Pla de pensions
Montalvo introdueix, però, una excepció per als qui comptin amb un pla de pensions. "Com que es plantegen a llarg termini, tenen més proporció de renda variable". En aquest sentit, el professor de la UPF creu que les decisions s'han de prendre en funció de l'edat: "Un jove amb forta exposició hauria de quedar-se quiet, perquè qualsevol predicció és complicada, però si s'està a prop de la jubilació i carregat de renda variable, cal mirar de perdre el mínim".

Finalment, sobre la idoneïtat d'entrar ara a la borsa, aprofitant els preus baixos, Mena recomana prudència: "Entrar-hi ara? En una situació tan turbulenta potser no recomanaria a les famílies de fer-ho", comenta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona