Economia

Una vaga de pescadors impedeix que surti de Marsella el primer vaixell amb aigua cap a Barcelona

La vaga de pescadors que bloqueja el port de Marsella ha endarrerit la sortida del primer vaixell carregat amb aigua del canal de Provença amb destinació a Barcelona, ha informat un portaveu de l'empresa francesa.

El vaixell Dorussa es troba en un moll del port marsellès carregat amb 43.000 metres cúbics d'aigua no potabilitzada, però la data de sortida dependrà de la durada de la vaga dels pescadors francesos en contra de la pujada del preu del gasoil i per la qual bloquegen diversos ports.

El primer dels vaixells amb aigua potable amb direcció a la capital catalana, el Norient Solar, no obstant això, té previst partir aquest dimarts gairebé segur, ja que salpa del port de Marsella-est que, de moment, no està afectat per la vaga, segons la concessionària Societat d'Aigües de Marsella (SEM).

Si es compleixen aquests terminis, el vaixell arribarà a Barcelona aquest dimecres.

La SEM, que gestiona els serveis d'aigua de la segona ciutat francesa, s'ha compromès a enviar 500.000 metres cúbics d'aigua al mes a Barcelona, cosa que representa prop de l'1 per cent de les seves reserves i del 3% de les necessitats de la capital catalana.

L'aigua arribarà en una vintena de vaixells al mes carregats amb uns 25.000 metres cúbics cadascun.

El següent vaixell, l'Stolt Courage, començarà a ser carregat quan salpi el Norient Solar.

El preu del metre cúbic d'aigua potable per a Barcelona és, sense comptar el transport, d'entorn de 1,20 euros, la tarifa bàsica que aplica la SEM. El portaveu de la companyia ha explicat que el contracte signat amb Barcelona és "excepcional", ja que la seva concessió no els permet vendre aigua.

Però la Comunitat Urbana de Marsella va autoritzar el passat 8 de febrer fer-ho amb Barcelona davant la situació d'urgència en la qual es troba i com una mesura de "solidaritat mediterrània".

Ha indicat que el 1988 i el 1989 ja van vendre aigua potable en circumstàncies similars a l'illa italiana de Sardenya.

L'aigua no potabilitzada, de la seva banda, procedeix de l'empresa Canal de Provença (CDP), que té previst enviar altres 500.000 metres cúbics com a màxim a Barcelona a un preu que ronda l'euro per metre cúbic (exclòs el transport).

Després de la partida del Dorussa, una vegada que els pescadors desbloquegin el port, el Conti Agulhas prendrà el seu lloc i serà carregat amb uns 37.000 metres cúbics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.