Economia

La compravenda d'empreses es frenarà aquest any per la crisi

Mercats

La política del wait and see o, cosa que és el mateix, esperar a veure-les venir, és el que més s'estila en temps de crisi. Segons els analistes, el volum de grans operacions entre empreses cotitzades, que l'any passat va batre tots els rècords a Espanya, es veurà sensiblement reduït fins que el panorama financer -i finançador- mundial s'aclareixi una mica.
Això vol dir que, sempre segons els analistes més informats, la borsa espanyola probablement no viurà un any precisament prolífic en ofertes públiques (OPAs o OPVs), fusions i adquisicions en general, en contrast amb la bellugadissa que s'hi ha viscut els últims temps.

Situació propícia
Cristina Torres, del departament de mercats de capitals de Pricewaterhouse Coopers, creu que la tendència en les OPV resumeix la situació espanyola i internacional: "Els dos últims anys han sigut molt bons perquè la situació econòmica fomentava un nivell rècord, en volum, de les sortides a borsa". Això és així, fins al punt que el mercat espanyol va ser l'any passat el segon d'Europa, just per darrere de la imponent City de Londres.

En canvi, aquest exercici la cosa no passa de la rumorologia, en molts casos absolutament abusiva, que mira de "donar valor" als títols presumptament implicats en operacions futuribles. Així, tot i que més de la meitat del mercat cotitzat ha deixat caure la possibilitat de ser opat, la veritat és que, segons Torres, les empreses que realment volen fer operacions importants s'ho rumien molt i molt.

Per la seva banda, Sergi Mas-Sardà, director de finances d'empresa de KPMG, creu que les operacions que es facin seran de caràcter ben diferent, "perquè el context també ho és". Així, en clau catalana, Mas-Sardà opina que probablement "no hi haurà sortides a borsa tan bones com la d'Almirall o la de Grífols al seu dia". En canvi, sí que hi haurà fusions "de tipus defensiu", descriu l'expert de KPMG, "probablement en sectors com l'immobiliari o la banca mitjana".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.