Economia

La crisi dispara la morositat de les empreses, que triguen fins a 94 dies a pagar les factures

Entre tres i quatre mesos per pagar una trista factura. Quan toca estrènyer-se el cinturó, una pràctica habitual de les companyies és posposar el pagament dels rebuts a l'espera de temps millors.
Aquest any, la crisi farà que les empreses triguin de mitjana 94 dies per posar-se al dia, un 15% més que el 2007. Són previsions d'Intrum Justitia, especialitzada en gestió de factures i cobraments.

Com explica el director general del grup a Espanya, Luis Salvaterra, "arran de la crisi de les hipoteques porqueria, la banca té més cura a l'hora de concedir préstecs, de manera que les entitats i els particulars tindran més dificultats per fer front als pagaments".

En el cas de les empreses, com que no poden disposar de nous crèdits, "es financen amb el que deuen als seus proveïdors".

Normativa poc estricta
Històricament, Espanya ja és un dels Estats de la Unió Europea que té uns índexs de morositat més elevats. Això té a veure amb el context normatiu, que no penalitza prou els impagaments, amb la lentitud dels tribunals a l'hora de jutjar aquest tipus de faltes i també amb el comportament de les administracions públiques.

Segons relata Salvaterra, "l'administració pública té més poder i per tant més capacitat per negociar i imposar les condicions de pagament". És per això que aquest any trigarà fins a 115 dies per liquidar les seves factures. En el cas de les empreses, no arribaran als cent dies.

Encara que els consumidors continuaran sent els més puntuals, també es veuran afectats per la crisi i s'anotaran, de mitjana, 70 dies de demora, un 10% més que fa un any. "Paguen millor perquè tenen contractes més rigorosos -reflexiona Salvaterra- però cal tenir en compte que cada cop hi ha més endeutament", cosa que fa pensar que encara pot pujar més la morositat entre particulars.

Si parlem de sectors, el de la construcció serà un dels més perjudicats, ja que depèn en gran mesura de l'administració pública. Si cobren tard, a més, els promotors tindran més motius -a banda de la crisi immobiliària- per mal pagar els seus proveïdors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.