Economia

ECONOMIA

L’IPC anual puja una dècima a les comarques gironines

L’encariment del menjar, els lloguers i del sector turístic fa créixer l’índex de preus que se situa a l’1,5 per cent

L’Índex de Preus de Consum (IPC) anual ha crescut una dècima aquest juliol a les comarques gironines respecte el mes anterior i se situa a l’1,5%. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recull l’agència ACN, els preus a la demarcació han augmentat sobretot en les categories del menjar i del sector turístic. Anar al supermercat aquest últim mes ha resultat un 10% més car pels gironins que el juliol de l’any passat. Els preus del lloguer d’habitatges també han pujat i ara és un 4,2% més car que el 2022. També puja el preu dels serveis de telefonia, que les factures són un 6% més cares que fa un any. Aprofitant les vacances i la temporada alta, els preus dels paquets turístics també s’han encarit un 26,8% i els restaurants han pujat un 6%.

La inflació a les comarques gironines segueix a l’alça i la taxa anual de l’IPC a la demarcació s’ha situat a l’1,5%, una dècima més que el mes anterior. Malgrat tot, Girona registra la xifra d’inflació més baixa de tot Catalunya, per darrera de Lleida (1,9), Tarragona (2,0) i Barcelona (2,5). Això es deu sobretot a l’augment de preus de l’alimentació, els preus del lloguer i el sector turístic.

De fet, els preus dels paquets turístics han crescut un 26,8% respecte a l’any passat. Els preus dels allotjaments també han augmentat i aquest juliol han estat un 10,4% més cars que l’any passat. A més, els preus de l’allotjament han pujat 3,4 punts respecte el mes anterior i en el que portem d’any la crescuda d’aquesta xifra és del 43,6% a la demarcació. Pel que fa a la restauració, anar a menjar fora surt un 6% més car que el que valia ara fa un any.

Pel que fa als preus del lloguer de l’habitatge han crescut un 4,2% en un any i en tot el que portem de 2023 ja han pujat un 2,8%. De fet, el preu del lloguer ha augmentat un 0,5% en comparació amb el mes anterior. Pel que fa als preus de la llum, el gas i altres combustibles el preu segueix molt per sota del que es pagava el juliol del 2022, amb una davallada del 32,2% en la comparativa anual. Pel que fa a la variació mensual, però, la xifra indica un 0,5% de crescuda en aquest àmbit.

El preu dels aliments també segueix augmentant i la inflació en el menjar arriba al 9,7% respecte a ara fa un any. A més, les begudes sense alcohol també han pujat el preu un 13,5% en comparació amb el juliol del 2023.

Els preus de telefonia escalen un 5,4% en la comparativa anual, una xifra similar a la dels preus dels vehicles (un 6%). Per contra, el preu de la roba ha seguit relativament estable i les botigues han pujat un 1,1% els preus en comparació amb el juliol del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona