Economia

ECONOMIA

L’IPC anual puja una dècima a les comarques gironines

L’encariment del menjar, els lloguers i del sector turístic fa créixer l’índex de preus que se situa a l’1,5 per cent

L’Índex de Preus de Consum (IPC) anual ha crescut una dècima aquest juliol a les comarques gironines respecte el mes anterior i se situa a l’1,5%. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recull l’agència ACN, els preus a la demarcació han augmentat sobretot en les categories del menjar i del sector turístic. Anar al supermercat aquest últim mes ha resultat un 10% més car pels gironins que el juliol de l’any passat. Els preus del lloguer d’habitatges també han pujat i ara és un 4,2% més car que el 2022. També puja el preu dels serveis de telefonia, que les factures són un 6% més cares que fa un any. Aprofitant les vacances i la temporada alta, els preus dels paquets turístics també s’han encarit un 26,8% i els restaurants han pujat un 6%.

La inflació a les comarques gironines segueix a l’alça i la taxa anual de l’IPC a la demarcació s’ha situat a l’1,5%, una dècima més que el mes anterior. Malgrat tot, Girona registra la xifra d’inflació més baixa de tot Catalunya, per darrera de Lleida (1,9), Tarragona (2,0) i Barcelona (2,5). Això es deu sobretot a l’augment de preus de l’alimentació, els preus del lloguer i el sector turístic.

De fet, els preus dels paquets turístics han crescut un 26,8% respecte a l’any passat. Els preus dels allotjaments també han augmentat i aquest juliol han estat un 10,4% més cars que l’any passat. A més, els preus de l’allotjament han pujat 3,4 punts respecte el mes anterior i en el que portem d’any la crescuda d’aquesta xifra és del 43,6% a la demarcació. Pel que fa a la restauració, anar a menjar fora surt un 6% més car que el que valia ara fa un any.

Pel que fa als preus del lloguer de l’habitatge han crescut un 4,2% en un any i en tot el que portem de 2023 ja han pujat un 2,8%. De fet, el preu del lloguer ha augmentat un 0,5% en comparació amb el mes anterior. Pel que fa als preus de la llum, el gas i altres combustibles el preu segueix molt per sota del que es pagava el juliol del 2022, amb una davallada del 32,2% en la comparativa anual. Pel que fa a la variació mensual, però, la xifra indica un 0,5% de crescuda en aquest àmbit.

El preu dels aliments també segueix augmentant i la inflació en el menjar arriba al 9,7% respecte a ara fa un any. A més, les begudes sense alcohol també han pujat el preu un 13,5% en comparació amb el juliol del 2023.

Els preus de telefonia escalen un 5,4% en la comparativa anual, una xifra similar a la dels preus dels vehicles (un 6%). Per contra, el preu de la roba ha seguit relativament estable i les botigues han pujat un 1,1% els preus en comparació amb el juliol del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EUROPA

El PIB torna a créixer un 0,3% a l’eurozona i a la UE en el segon trimestre

BARCELONA

Només la meitat de passatgers podran desembarcar dels creuers que venen de Roses

CADAQUÉS
economia

La inflació es modera al juliol i se situa en el 2,8%

barcelona
ECONOMIA

Un 40% de la superfície dels polígons de l’àrea de Barcelona està desocupada

Barcelona
Economia

Reus posa més autobusos per arribar als polígons

Reus
economia

CriteriaCaixa aconsegueix un préstec de 1.650 milions per les noves inversions

BARCELONA
Girona

Bon juliol per al turisme, tot i un inici una mica fluix

Girona
La Vall d’en Bas

Festes majors per promocionar el producte local

La Vall d’en Bas
Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona