Economia

economia

La sequera obliga a canviar els conreus de regadius a Ponent

La superfície destinada al panís caurà a la meitat

Els pagesos el substitueixen per cultius amb menys exigències hídriques o directament opten per no plantar res

La sequera està obligant la pagesia de Ponent a modificar el tipus de conreus a les zones de regadiu, i on fins ara predominava el panís s’estan sembrant cultius amb menys exigències hídriques. Segons informa l’ACN, les restriccions al reg i les escasses previsions de pluges, així com les recomanacions de les comunitats de regants, han fet que productors habituals d’aquest cereal enguany hagin substituït les llavors als seus camps, i fins i tot n’hi ha que no han plantat res.

El Departament d’Acció Climàtica preveu que enguany la superfície de panís es redueixi a la meitat, tant a la demarcació de Lleida com al conjunt del país. En canvi, les hectàrees de gira-sol es disparen, ja que es multipliquen per set a la demarcació, i les de sorgo es quintupliquen.

Es tracta de cultius, destinats majoritàriament a farratge, que necessiten la meitat o menys de la meitat de l’aigua que necessita el panís i que s’adapten millor a episodis d’estrès hídric. A tall d’exemple, si una planta de panís no rep aigua durant vint dies a l’estiu morirà i se’n perdrà la producció, mentre que en el cas del gira-sol o el sorgo, les plantes sobreviuran encara que la producció serà inferior.

El sector remarca que enguany s’ha plantat “el que s’ha pogut i no el que s’ha volgut”, ja que el rendiment d’aquests cultius alternatius “no té ni punt de comparació” amb el del panís, que té més demanda. “El blat de moro que produïm encara no ha caigut al remolc que ja està venut”, indica Santi Caudevilla, responsable de cereals i herbacis d’Unió de Pagesos (UP).

Caudevilla considera que la situació que es viu als camps catalans és insostenible a llarg termini i que de cara al futur caldrà apostar per cultius que facin un ús més eficient de l’aigua i fer noves inversions perquè els regs també siguin més eficients. Altrament, augura, els cultius s’acabaran abandonant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.