Economia

Les cambres de comerç demanen apujar l'IVA i reduir les quotes socials

A tres mesos de les eleccions generals, les cambres de comerç van escriure ahir la seva carta als Reis, adreçada als partits polítics i molt especialment al PSOE i el PP, els dos aspirants a ocupar la Moncloa.

A més de la tradicional demanda que les empreses paguin menys cotitzacions a la Seguretat Social, les cambres plantegen ara compensar aquestes pèrdues amb l'augment en dos punts de l'IVA, l'impost indirecte que les empreses cobren en nom de l'Estat i que grava el consum de béns i serveis.
Al llarg de les 58 pàgines del seu document Propostes per als partits polítics, el Consell Superior de Cambres de Comerç lamenta que a Espanya les empreses tinguin unes cotitzacions socials de les més elevades de la UE, perquè "empitjoren la capacitat competitiva i encareixen la contractació de treballadors".

Per corregir el que veu com un encariment de la jornada laboral i un "impost sobre el treball", el president de les cambres, Javier Gómez-Navarro, aposta per reequilibrar la via de finançament de la Seguretat Social apujant dos punts l'IVA, actualment a un tipus mitjà del 16%. A parer seu, es tractaria d'iniciar el camí que ja han fet França i Alemanya.

Enmig de la subhasta fiscal entre José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, les cambres demanen una rebaixa de l'impost de societats al 25% per equiparar-lo al dels principals països de la UE. En l'actual legislatura l'impost que grava el benefici de les empreses ja ha baixat del 35% al 30% -del 30% al 25% per a les pimes-. Les altres peticions són la supressió de l'impost de patrimoni -desig compartit amb el PSOE i el PP- i el de successions i donacions.

Refer la unitat de mercat
La carta de les cambres de comerç als partits recull el tradicional clam a favor de refer la unitat de mercat. Segons el seu diagnòstic, l'aprofundiment en l'Estat de les autonomies ha donat a llum un total de 22.500 lleis i reglaments aplicables a empreses i que són "barreres d'entrada". "S'ha de regular menys i millor", va proclamar Gómez-Navarro, que va exigir un pacte d'Estat sobre aquesta qüestió. Rajoy ja ha avançat que una de les primeres iniciatives que aprovarà si guanya el 9 de març és una llei d'unitat de mercat per homogeneïtzar les normatives autonòmiques.

En l'àmbit laboral les cambres volen abaratir l'acomiadament per trencar la rigidesa d'un mercat laboral espanyol en què, segons Gómez-Navarro, "els tribunals són molt durs per concedir l'acomiadament procedent" i no entren a valorar, per exemple, la falta de productivitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.