El sector agrari demana més celeritat per optar als ajuts per la sequera
Diverses entitats reclamen a Acció Climàtica que resolgui ja les al·legacions per les compensacions
Més celeritat i diligència. Això és el que reclamen diverses entitats i organitzacions agràries al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l’hora de respondre les al·legacions que han presentat als ajuts per fer front a la sequera. Segons expliquen aquests col·lectius —entre les que hi ha Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Afrucat, ASAJA o Manifest del Gran Urgell— ara mateix hi ha “preocupació” entre el sector, ja que els productors de cereals, farratges i hortícoles encara “no tenen una resposta clara de com se’ls compensarà pel fet de no poder regar”, segons ha explicat Jaume Perera, portaveu de Manifest del Gran Urgell. També critiquen que el govern espanyol hagi “exclòs i ignorat” d’aquests ajuts els cultius que reguen dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues, que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).
Malgrat que valoren positivament aquestes contribucions que prepara Acció Climàtica, les consideren “insuficients i injusts amb els productors que no han pogut regar”. Davant d’això, JARC i la FCAC, organitzacions autoritzades per a negociar amb el departament, han presentat diverses al·legacions a l’esborrany. Entre elles, destaca la que demana l’eliminació dels topalls màxims i mínims per optar als ajuts que fa a l’extensió de les explotacions, la professionalitat dels productors i el fet de tenir o no assegurança agrària.
D’altra banda, les entitats han manifestat “la decepció i malestar” amb el Ministeri d’Agricultura pel fet que hagi “exclòs i ignorat a gairebé 50.000 hectàrees del regadiu del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues” en els ajuts de la sequera publicats el juliol i demanen una “ràpida rectificació”. Argumenten que els dos canals tancats pertanyen a la CHE i que són competència del govern espanyol.