Economia

El 86% de les grans fortunes de l'Estat no fan la declaració de patrimoni

Fiscal

L'organització que agrupa els tècnics d'Hisenda, Gestha, ha emès un comunicat amb motiu de l'operació iniciada recentment pel govern alemany contra un miler de multimilionaris germànics que evadien les seves fortunes al principat de Liechtenstein, una actuació que els tècnics consideren "exemplar". I és que, per aquests tècnics, aquesta operació hauria de servir de model a l'Agència Tributària espanyola per localitzar el 86% de les grans "fortunes espanyoles" que disposen d'un patrimoni superior als 10 milions d'euros i no compleixen amb les seves obligacions fiscals en no fer la declaració sobre el patrimoni, fet que constata que l'evasió fiscal és més elevada com més gran és la fortuna que s'ostenta.
Els tècnics agrupats a Gestha han fet el seu càlcul creuant les dades dels trams de la base imposable de l'impost de patrimoni amb les dades de què disposen de la banca privada. A partir de la comparació d'aquestes dues bases de dades, els tècnics afirmen que el 18% de les persones amb béns acreditats entre mig milió i un milió d'euros defrauden a Hisenda, mentre que aquest índex puja fins al 45% en persones que fixen el seu patrimoni entre un i deu milions.

Els tècnics d'Hisenda expliquen que les "borses d'evasió fiscal més grans" de les grans fortunes es concentren bàsicament en aquelles propietats relacionades amb el capital mobiliari i immobiliari, que representen el 93% de tots els béns i drets declarats.

Els béns vinculats a les activitats econòmiques, les assegurances i rendes, així com els vehicles, pells, joies i objectes d'art són també "punts sospitosos de frau" però de menor quantia patrimonial.

Segons els tècnics d'Hisenda, actualment només hi ha a l'Estat espanyol 132 contribuents que declarin un patrimoni net superior als 30 milions d'euros, cosa que suposa uns ingressos a la hisenda pública de gairebé 42,5 milions, una mitjana de 322.000 euros per persona.

D'altra banda, les persones que declaren un patrimoni entre 6 i 30 milions d'euros són 2.525, que aporten el 10% dels ingressos tributaris en concepte d'impost de patrimoni.

Els tècnics d'Hisenda denuncien la "tímida col·laboració i coordinació" amb les administracions autonòmiques i locals que fa servir l'Agència Tributària espanyola en la lluita contra el frau.

El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, explica que mentre l'actuació contra el frau fiscal fa que Alemanya registri una economia submergida que significa el 6% del PIB alemany, a l'Estat espanyol aquesta economia irregular concentra un 23% del PIB, i absorbeix el 25% dels bitllets de 500 euros dels tretze països de la zona euro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”