Economia

Allau de cambrers immigrants

El sector ocupa el 13,3% d'estrangers amb contracte de treball a Catalunya, només per sota de la construcció

El 97,8% de les empreses d'hostaleria i restauració de Catalunya tenen treballadors immigrants en les seves plantilles i un 57,8% del total tenen com a mínim la meitat de la plantilla formada per immigrants, segons un estudi fet públic ahir pel Gremi de Restauració de Barcelona. I és que es tracta d'un sector que ocupa el 13,3% d'estrangers amb contracte de treball a Catalunya, més de 45.000 en total i només per sota de la construcció, segons les últimes dades oficials.

L'investigador i responsable tècnic de l'estudi, Xavier Gironès, va explicar que la tendència que els cambrers siguin estrangers és "creixent i tendirà cap al 100%", tot i que va descartar que arribi a aquest extrem. El país que aporta més treballadors a la restauració catalana és el Pakistan, amb un 12,2% del total. Per continents, els americans copen el 48% dels llocs de treball del sector ocupats per immigrants, seguits dels asiàtics (24%), africans (11%), europeus (10%) i oceànics (7%).

Els immigrants ocupen càrrecs de poca responsabilitat, com va explicar Xavier Gironès, que va mostrar-se convençut, però, que "estem en una primera fase" i que això canviarà gràcies a la formació. La realitat, però, és que tots els estrangers enquestats es troben o bé de cara al públic, com els cambrers, o a la cuina, com cuiners i auxiliars, i cap dels consultats ocupa càrrecs directius.

El relleu
El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, va explicar que el sector "està vivint una revolució a Catalunya, que és reconeguda a tot el món". Així, Farràs va mostrar-se convençut que els treballadors immigrants suposaran una continuació del model restaurador català, que "ve de la cultura de l'esforç de la postguerra". "El model -va dir- té un recanvi, que són els immigrants, que també vénen de la cultura de l'esforç i volen treballar a l'hostaleria".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona