Economia

Bona collita d’avellana gironina que arriba a les 1.000 tones

La calor inusual del mes d’octubre ha frenat la que, en general, ha estat una bona collita d’avellana a les comarques gironines, segons explica l’Acn. La sequera no ha afectat aquest fruit, ja que la quantitat d’aigua que necessita és baixa. De fet, només amb un “punt de suport d’aigua” a l’arrel del tronc n’hi ha prou, però la calor sí que ha “fet mal”. El president d’avellana de Brunyola comarques gironines, Albert Horta, explica que “el que vol l’arbre és fred i glaçades i no estar a 30 graus a l’octubre”. Segons l’Acn, això ha fet que la qualitat d’algunes avellanes se’n ressentís i s’han acabat descartant. Amb tot, Horta es mostra satisfet de com ha anat la collita, però lamenta les dificultats que tenen per poder vendre a un “preu just” el producte.

Unes 1.000 tones d’avellana s’han recollit aquest any a les comarques gironines. La gran majoria es consumiran a Catalunya, ja sigui torrada, sense torrar o com a base per altres elaboracions com crema d’avellanes o, fins i tot, torró. La d’aquest any no ha estat una mala collita, si bé l’episodi de calor de principis d’octubre no ha ajudat i alguns fruits s’han hagut de descartar. El problema és que la copa de l’arbre pateix especialment amb les altes temperatures i s’acaba fent malbé.

Per contra, les pluges de primavera es van allargar fins passat el juny i això va permetre mantenir a ratlla la calor i per tant afavorir una bona producció. I és que la sequera no és un problema per l’avellana, ja que es tracta d’un fruit que no necessita una gran quantitat d’aigua. Horta explica que només amb un punt de suport a la base durant el mes d’agost n’hi ha hagut prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.