Economia

Els estrangers ideen el 20% dels negocis de Barcelona

Emprenedors

Els emprenedors estrangers van constituir el 20% de les 750 empreses que van néixer el 2007 a Barcelona sota el paraigua de Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament local de l'Ajuntament de Barcelona. El gerent de Barcelona Activa, Ricard Frigola, va assegurar que aquest percentatge és totalment extrapolable a la realitat econòmica general de la Ciutat Comtal i al seu nivell de creació d'empreses.
Per la seva procedència, destaca el col·lectiu de professionals provinents d'Europa, en un terç sobre el total, i de Llatinoamèrica, en un altre terç. La resta correspon a emprenedors de nacionalitats diverses (Estats Units, Rússia...) instal·lats a Barcelona.

Segons el tercer tinent d'alcalde, Jordi William Carnes, aquest és un fenomen "ara per ara, incipient" que també es dóna en altres grans ciutats i que respon "bàsicament" a l'arribada a Barcelona d'investigadors d'altres països que vénen a cursar postgraus acadèmics o a participar en projectes públics de recerca.

Carnes va destacar que la diversitat econòmica de la ciutat de Barcelona la fa "menys vulnerable que altres" a la nova situació de desacceleració econòmica i possible repuntada de l'atur que es pot registrar aquest any. Tot i això, Carnes va dir que ja s'està treballant amb sindicats i patronals per dissenyar noves polítiques actives del mercat de treball dins del nou pacte local per a l'ocupació.

Serveis, prioritàriament
Encara que el comerç acapara gran part dels negocis que impulsen els estrangers, especialment els d'origen llatinoamericà, que també mostren molt d'interès per aspectes vinculats a l'atenció a les persones, el sector de la cultura, el turisme i el lleure va despuntar al llarg del 2007. Malgrat això, el director general de Barcelona Activa, Mateu Hernández, va insistir en el caràcter cada vegada més tecnològic i de valor afegit dels projectes que arriben a Barcelona Activa.

L'agència de desenvolupament va analitzar i "acompanyar en la seva realització" un total de 1.189 projectes l'any passat, amb un gran nombre d'idees en l'àmbit de les TIC, el medi ambient i la millora d'espais urbans, entre d'altres, com la producció creativa o les ciències de la vida i de la salut.

Els 750 negocis finalment constituïts es pot dir que van donar ocupació a unes 1.500 persones (2,1 treballadors de mitjana), segons Hernández.

Més d'un centenar, a casa
Cal dir que en aquests moments, Barcelona Activa té instal·lades en el seu viver d'empreses, al carrer Llacuna, i al Parc Tecnològic Barcelona Nord, un total de 116 empreses. Segons el seu director general, Mateu Hernández, aquestes firmes han aconseguit al llarg del 2007 un total de 9 milions d'euros de finançament públic en projectes de recerca, desenvolupament i innovació, a més de 3,5 milions més en crèdits tous atorgats mitjançant l'acord que Barcelona Activa té establert amb Caja Navarra.

Hernández va significar el fort creixement experimentat per aquestes companyies, amb poc més d'un any de vida. "Són companyies amb una alta qualificació dels seus professionals, un conjunt de 848 persones, amb un 80% de contractes indefinits".

Respecte a les 45 empreses instal·lades al Parc Tecnològic, en una fase més avançada de creixement, Hernández va dir que han registrat una facturació anual mitjana per empresa superior als 900.000 euros. I va destacar que el 94% d'aquestes iniciatives empresarials estan abocades a R+D i el 55% tenen presència en els mercats internacionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.