Economia

El 50% dels més grans de 65 anys no hipotecaria casa seva per afrontar la vellesa

El 74% dels majors de 50 anys prefereix envellir al seu habitatge abans que viure a casa de familiars o en una residència

El 50,2% de les persones de més de 65 anys de l'Estat mai no contractaria un producte financer que hipotequés el seu habitatge, com la hipoteca inversa o l'habitatge-pensió, per afrontar la vellesa, i un 30,3% només ho faria en cas de greus dificultats econòmiques.

Aquestes dades es desprenen de l'estudi: Capacitat de l'habitatge en propietat com a instrument de finançament de les persones grans a Espanya, presentat per la Fundació Edat i Vida, i realitzat pel Centre d'Anàlisi Econòmic i de la Política Social de la Universitat de Barcelona.

No obstant això, l'estudi revela una major predisposició en el col·lectiu dels futurs majors a transformar en diners l'habitatge en cas de necessitat, per la qual cosa el percentatge de persones que mai no contractaria una hipoteca inversa descendeix al 38,1% en el grup d'edat situat entre els 50 i els 64 anys.

L'estudi s'ha dut a terme en un context en què el primer habitatge és l'actiu real més important de les llars espanyols el cap de família de les quals té entre 55 i 64 anys i les pensions de jubilació constitueixen el 30% de la renda familiar neta.

El treball apunta com a principals causes de la reticència de la gent gran a contractar una hipoteca inversa a l'arrelada cultura de l'herència, la falta d'informació i el fet que la gent gran prefereixi complementar la seva pensió amb els seus propis estalvis i amb l'ajuda econòmica de fills o familiars, un 29% i un 22%, respectivament.

La profunda cultura de l'herència es manifesta en el fet que el 90% dels enquestats més grans de 50 anys planegen deixar béns als seus hereus, sobretot per motius altruistes, perquè un 32% ho farien per millorar el nivell de vida dels seus fills.

Això no obstant, el 25% ho faria com un motiu contractual amb els fills a canvi que aquests es facin càrrec d'ells i un altre 25% com a reserva o precaució davant possibles imprevistos.

L'estudi reflecteix també que el 74% de la gent més gran de 50 anys enquestada prefereix envellir al seu habitatge, davant d'altres models com viure a casa de familiars o en una residència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.