Economia

Cop a l'especulació

El 90% de plans urbanístics denunciats a la Comissió de Peticions de la Unió Europea es continuen tramitant

"L'especulació s'ha acabat". Així de taxatiu es va mostrar la setmana passada el president de la Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció, Juan Eloy Durà. De sòl, amb tot, encara n'hi ha. I això malgrat que entre els anys 2000 i 2006 la taca d'asfalt i ciment ha cobert al País Valencià una superfície de 16.500 a 25.000 hectàrees, segons Greenpeace, i s'ha construït més en cinc anys que en tota la història.
El canvi de cicle al sector immobiliari afavoreix que molts possibles compradors s'esperin. A València ciutat calen gairebé dos anys per vendre un habitatge nou -la meitat per a un d'usat- i al setembre prop de 200 agències immobiliàries han tancat a les comarques centrals. Segons el Col·legi de Registradors, durant el segon trimestre d'aquest any es van vendre un 17,8 % menys d'habitatges.

El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de València explica que un 43% dels propietaris han decidit revisar a la baixa el preu de venda del seu habitatge. La tendència dels preus és a caure: el darrer trimestre es va tancar amb una disminució del 0,7%.

No sols és el cicle
No és estrany que Juan Bautista Soler -president del València i promotor immobiliari- tragués a subhasta la primera parcel·la dels terrenys on ara hi ha l'estadi de Mestalla per construir pisos i es quedés sense comprador.

Però el canvi de cicle no és l'únic motiu que explica la davallada tant en les vendes com en la construcció al País Valencià. Les dures crítiques rebudes des del Parlament europeu i àmpliament difoses pels mitjans de comunicació van empènyer la Generalitat a aprovar el 2006 la llei urbanística valenciana (LAV), que enduria les condicions per a les requalificacions en massa de sòl rústic. A l'empara de la seva antecessora i polèmica llei reguladora de l'activitat urbanística, amb tot, els promotors han tingut carta blanca i temps per omplir de ciment el paisatge, amb la connivència de molts consistoris, sobretot de la franja litoral.

Tot i això, el 90% dels plans urbanístics denunciats al Comitè de Peticions de la UE -que ha rebut més de 15.000 reclamacions provinents del País Valencià- continuen tramitant-se segons les directrius de l'antiga llei, perquè es van presentar amb anterioritat a l'entrada en vigor de la LAV. D'altres, com ara un macroprojecte de 12.500 vivendes a Catarroja, continuen aturats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona