Economia
La vaga triplica els preus
La vaga del transport ha reduït al mínim l’activitat dels mercats majoristes. S’han acabat molts productes i els pocs que entren s’arriben a pagar a preu d’or. Ahir els responsables de botigues, parades municipals i altres detallistes van adquirir un quilo d’albergínies o carbassons pagant tres i quatre vegades més del que és habitual. Segons les estadístiques de Mercabarna, els altres aliments que més han augmentat el preu de venda majorista –entre un 76 i un 333 per cent– són la mongeta fina, el pebrot verd i vermell, el tomàquet madur i els maduixots. Cal destacar que s’han comparat preus màxims d’ahir amb la cotització mitjana de dimecres passat.
Tots aquests són productes que van molt escassos, ja que normalment arriben en massa hortalisses i alguna fruita del sud d’Espanya i ara només entren petites produccions de pagesos de la rodalia dels mercats majoristes.
Com explica el portaveu del gremi de majoristes de fruita i hortalisses de Mercabarna, Jordi González, “el tomàquet madur ve d’Almeria, el poc que tenim ara arriba del Maresme, igual que les maduixes”.
En un dia normal, Mercabarna també hauria estat ple d’albergínies, pebrots, carbassó i enciams iceberg procedents d’Almeria. “Del sud d’Espanya no hi ha res i el poc que ha entrat és d’algun pagès local”, constata González, tot i que vol deixar clar que el preu el marquen les circumstàncies.
“Si tinguéssim 100.000 quilos de tomàquets estaríem parlant d’especulació, però és que s’estan movent volums ínfims i el que mana és la llei de l’oferta i la demanda”. Com continua, “hi ha molts detallistes que tenen compromisos amb clients o restaurants i han de pagar el que sigui perquè ho necessiten”. De fet, la majoria de paradistes de fruita i verdura de la Boqueria admetien ahir que els preus havien pujat però que si no reposaven amb el poc que hi havia haurien d’acabar tancant per falta de gènere.
Poc marge
“És una situació mai vista”, considera el president del mercat del Camp de Tarragona, Lluís Civit. Com informa Oriol Margalef, primer van ser els productes d’horta vinguts d’Almeria, com els carbassons i les bajoques però si segueix el bloqueig, demà podrien acabar-se la resta d’existències, com la fruita. El desabastament és total al mercat de majoristes de Tarragona, i en aquest context, ahir es van pagar els darrers tomàquets madurs que quedaven un 30 per cent més cars del que és habitual (de 50-60 cèntims el quilo fa una setmana, als 80 d’ahir). També han registrat increments de preu les darreres existències de coliflor i plàtans, increments que lògicament repercutiran en la venda al detall.
A Mercabarna, hortalisses com l’enciam i la coliflor tenen encara preus estables gràcies a la poca producció local que entra. El gremi destaca aquesta dada per deixar clar que, “tot i els encariments puntuals” ningú està fent l’agost, ja que “les empreses de Mercabarna estem al 20 per cent del que hauríem facturat sense la vaga”.
Encara més problemes
En el cas del peix, els increments de preu, tant de venda majorista com de venda al públic, són considerables. La vaga del transport s’ha sumat a la dels pescadors i entra ben poca cosa als mercats majoristes. Dimecres a la matinada no hi ha haver descàrrega a Mercabarna i només van entrar onze petits vehicles, de manera que l’oferta era d’un 15%, si la comparem amb la d’un dia normal. Com que les cambres frigorífiques estan al 10 per cent de capacitat, fins i tot s’ha encarit el peix congelat.
A Girona també es constatava ahir la pujada de preu, informa Elisabet Escriche. La majoria de peixateries del mercat de la plaça del Lleó estaven tancades i les poques que hi havia obertes venien el peix el doble de car perquè també l’havien adquirit a un preu molt més elevat de l’habitual. Per exemple, el verat ha passat dels 4,50 euros el quilo a 6,80.
Als supermercats va ser impossible ahir, un cop més, trobar-hi peix, així com fruita i molts tipus de carn. La febre per omplir carros fa que cada cop hi hagi més absències a les estanteries.
Tots aquests són productes que van molt escassos, ja que normalment arriben en massa hortalisses i alguna fruita del sud d’Espanya i ara només entren petites produccions de pagesos de la rodalia dels mercats majoristes.
Com explica el portaveu del gremi de majoristes de fruita i hortalisses de Mercabarna, Jordi González, “el tomàquet madur ve d’Almeria, el poc que tenim ara arriba del Maresme, igual que les maduixes”.
En un dia normal, Mercabarna també hauria estat ple d’albergínies, pebrots, carbassó i enciams iceberg procedents d’Almeria. “Del sud d’Espanya no hi ha res i el poc que ha entrat és d’algun pagès local”, constata González, tot i que vol deixar clar que el preu el marquen les circumstàncies.
“Si tinguéssim 100.000 quilos de tomàquets estaríem parlant d’especulació, però és que s’estan movent volums ínfims i el que mana és la llei de l’oferta i la demanda”. Com continua, “hi ha molts detallistes que tenen compromisos amb clients o restaurants i han de pagar el que sigui perquè ho necessiten”. De fet, la majoria de paradistes de fruita i verdura de la Boqueria admetien ahir que els preus havien pujat però que si no reposaven amb el poc que hi havia haurien d’acabar tancant per falta de gènere.
Poc marge
“És una situació mai vista”, considera el president del mercat del Camp de Tarragona, Lluís Civit. Com informa Oriol Margalef, primer van ser els productes d’horta vinguts d’Almeria, com els carbassons i les bajoques però si segueix el bloqueig, demà podrien acabar-se la resta d’existències, com la fruita. El desabastament és total al mercat de majoristes de Tarragona, i en aquest context, ahir es van pagar els darrers tomàquets madurs que quedaven un 30 per cent més cars del que és habitual (de 50-60 cèntims el quilo fa una setmana, als 80 d’ahir). També han registrat increments de preu les darreres existències de coliflor i plàtans, increments que lògicament repercutiran en la venda al detall.
A Mercabarna, hortalisses com l’enciam i la coliflor tenen encara preus estables gràcies a la poca producció local que entra. El gremi destaca aquesta dada per deixar clar que, “tot i els encariments puntuals” ningú està fent l’agost, ja que “les empreses de Mercabarna estem al 20 per cent del que hauríem facturat sense la vaga”.
Encara més problemes
En el cas del peix, els increments de preu, tant de venda majorista com de venda al públic, són considerables. La vaga del transport s’ha sumat a la dels pescadors i entra ben poca cosa als mercats majoristes. Dimecres a la matinada no hi ha haver descàrrega a Mercabarna i només van entrar onze petits vehicles, de manera que l’oferta era d’un 15%, si la comparem amb la d’un dia normal. Com que les cambres frigorífiques estan al 10 per cent de capacitat, fins i tot s’ha encarit el peix congelat.
A Girona també es constatava ahir la pujada de preu, informa Elisabet Escriche. La majoria de peixateries del mercat de la plaça del Lleó estaven tancades i les poques que hi havia obertes venien el peix el doble de car perquè també l’havien adquirit a un preu molt més elevat de l’habitual. Per exemple, el verat ha passat dels 4,50 euros el quilo a 6,80.
Als supermercats va ser impossible ahir, un cop més, trobar-hi peix, així com fruita i molts tipus de carn. La febre per omplir carros fa que cada cop hi hagi més absències a les estanteries.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.