Economia

L'absentisme surt car

Laboral

L'absentisme a Catalunya es va situar en el 4,7% el 2006, sis dècimes per sobre de la mitjana espanyola, segons les dades difoses ahir per la patronal vallesana Cecot. Això va suposar un cost per a les empreses i la Seguretat Social de 2.636 milions d'euros, el 25% del que van costar les baixes laborals al conjunt de l'Estat.
El president de la Cecot, Antoni Abad, va expressar la preocupació dels empresaris davant de l'ascens de l'absentisme, que l'any 2000 era del 2,6%.

L'impacte de l'absentisme a les empreses espanyoles és de 10.600 milions d'euros, i equival a l'1,1% del PIB. La coordinadora de l'estudi sobre l'absentisme elaborat per la patronal vallesana, Natàlia Ortega, va apuntar que el 42,2% de les baixes van ser inferiors a tres dies, per la qual cosa no computen a les estadístiques.

Pla de xoc
Però on més va posar l'accent el president de la Cecot va ser a reclamar a l'administració un "pla de xoc" i una reforma del sistema sanitari públic, ja que, en la seva opinió, "es donen baixes amb massa facilitats i poc formulades". Abad va reclamar que l'administració es faci càrrec del cost de les baixes a partir del quart dia, i no del quinzè.

"El 99% dels metges desconeixen el lloc de treball de la persona que demana la baixa", va continuar, "i la casella en què s'indica la durada estimada de la baixa sempre està en blanc". També va desafiar el govern a donar les dades d'absentisme laboral a les administracions públiques.

Segons les dades del ministeri de Treball, el 2006 cada treballador va perdre 60,7 hores de feina. La principal causa d'absentisme és la incapacitat laboral, que correspon al 70% de les baixes.

Les comunitats amb més absentisme són Astúries (4,6%), Euskadi (4,5%) i Cantàbria (4,1%), i la que en té menys és Extremadura, amb un 2,7%. Per sectors, els més absentistes son la indústria, la construcció i els serveis. Altres fonts assenyalen els divendres i els dilluns com els dies amb més baixes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona