Economia

L'atur tornarà a l'11%

Ocupació

L'atur serà a Espanya un dels símptomes més dramàtics del trasllat de la crisi financera a l'economia real. Aquesta és una de les conclusions que resumeixen la nova tongada de mals auguris macroeconòmics llançat pel BBVA, que opina que la desacceleració generarà un nivell d'atur que l'any vinent arribarà al 9,5% i que es podria disparar fins a l'11% el següent (ara és del 8,6%).
Aquestes xifres, que no es registraven des de fa almenys quatre anys, formen part d'un estudi fet públic ahir, que també preveu una frenada al PIB. Així, el creixement quedaria el 2008 en una franja que aniria de l'1,7% al 2,2% mentre que el 2009 amenaça d'oscil·lar en el rang que va del 0,8% al 2%.

Segons l'informe de l'entitat presidida per Francisco González, la culpa d'aquest panorama -força més ennuvolat que el que s'han atrevit a donar institucions com l'FMI, la Fundació de les Caixes d'Estalvis i, per descomptat, les fonts oficials del govern central- la tenen el deteriorament de la construcció residencial i les incerteses generades al voltant de la falta de liquiditat en els mercats mundials.

La crisi a la construcció, segons el responsable del servei d'estudis del BBVA, José Luis Escrivá, serà, doncs, pitjor del que s'esperava, fins al punt que aquest any s'hi poden perdre fins a 400.000 llocs de treball. A més, la inversió residencial pot caure en un 7,5%, taxa que es duplicarà (14,5%) l'any vinent.

Calma difícil
De moment, però, el BBVA creu que a Espanya es continuarà creant ocupació el 2008, encara que poca, un 0,9% més. En canvi, l'any que ve l'evolució serà plana, amb una lleu caiguda, del 0,1%. Factors com l'empitjorament del sector exterior, el tipus de canvi, l'increment de les primes de risc, la inflació i l'estancament dels tipus d'interès, que no deixen entreveure baixades a curt termini i que es podrien retardar fins al setembre, faran que l'activitat econòmica trigui encara a refer-se del sotrac.

Escrivá, però, va intentar fer una crida a la tranquil·litat assegurant que "el pitjor de la crisi financera ja ha passat". L'expert, que va datar la recuperació cap a la segona meitat del 2009, va comentar que, a despit de la mala ratxa de la construcció, el BBVA creu que els altres sectors tenen "prou fonaments" per créixer d'acord amb el seu potencial.

En termes globals, doncs, el banc calcula que en el millor escenari es crearan uns 425.000 llocs de treball en el bienni esmentat, encara que, si es confirmen les pitjors previsions, "potser se'n destruiran 110.000".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.