MERCÈ SEGARRA
VICERECTORA D’EMPRENEDORIA, INNOVACIÓ I TRANSFERÈNCIA DE LA UB
“Entre els recercadors falta més interès emprenedor”
“La recerca que fem, que està finançada amb fons públics, majoritàriament, no es pot quedar en un calaix, ha d’arribar a la societat”
“Aquest intercanvi d’informació i de coneixement a canvi de diners ha estat sempre molt mal vist en el món universitari”
El perfil
La vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona ja fa 30 anys que va començar a fer transferència de coneixement des del departament de disseny i optimització de processos i materials de la Facultat de Química. Van aconseguir millorar el procés per optimitzar el coure per a la firma La Farga. Aquell treball conjunt va ajudar a convertir l’empresa en una de les més importants del món en reciclatge de coure.
No m’hauria quedat a la universitat si la meva aspiració fos ser rica. M’apassiona fer recerca i aprendre
La Universitat de Barcelona (UB) està posicionada entre les 100 millors universitats del món en recerca, però, en canvi, en transferència d’innovació a la societat no ha assolit aquest nivell. Fer el pas de recercador a emprenedor té encara massa càrrega de voluntarisme?
Sí, ens falta una mica de cultura emprenedora en el món dels recercadors. Hi ha certa reticència, perquè aquest intercanvi d’informació i de coneixement a canvi de diners ha estat sempre molt mal vist en el món universitari. I, de fet, és clar que el coneixement és de l’investigador, però els drets d’explotació depenen de qui hagi fet la inversió en la recerca. I això costa una mica d’entendre, sobretot entre els més sèniors, que no han fet mai transferència. Però està canviant perquè tots els actors de l’entorn s’estan alineant en el sentit que la transferència és important perquè arribi a la societat, i com que tothom s’hi està posant en fila, els investigadors també ho faran.
Per què és tan important la transferència de la innovació?
Perquè la recerca que fem, finançada amb fons públics, majoritàriament, no es pot quedar tancada en un calaix. Tots els resultats han de ser extrapolables, i transferits a la societat. Els darrers anys, hem tingut prou feina per sobreviure perquè hem viscut retallades importants en el nostre sistema de finançament estructural. Podem dir que ens n’hem sortit i és el moment d’obrir-se, perquè, a més a més, és ara quan hem assolit els màxims nivells d’excel·lència en recerca, i per tant és l’hora de convertir-la en aplicació directa.
I com feu que tota aquesta recerca que s’està fent a la universitat arribi a la societat?
És cert que hi ha molta recerca que no és aplicable immediatament, sinó que requereix quatre, cinc i a vegades fins a deu anys, sobretot en el camp de salut. Però n’hi ha molta que sí. Intentem valorar-la, i per fer-ho tenim la Fundació Bosch i Gimpera, que des de fa 40 anys ajuda a fer el pas, primer, per identificar aquella que pot ser transferible i, un cop identificada, la fundació acompanya els investigadors a fer una patent, una llicència, una protecció de la propietat intel·lectual, o bé crear una empresa. I a partir d’aquí s’ocupa de contactar amb les empreses que puguin ser possibles clients. La fundació ha facilitat que més de 700 empreses hagin innovat amb nosaltres i ha contribuït a la creació de 23 spin-offs. Ara tenim 1.700 projectes en actiu.
Tot i això, la universitat i l’empresa encara són lluny?
Sí, perquè no ens coneixem. Des de la universitat no ens exposem prou i l’empresa no s’hi apropa, perquè requereix un esforç. Estem treballant per crear sinergies amb altres universitats i localitzar punts de trobada amb el teixit empresarial, en particular amb les pimes.
La transferència de coneixement és la tercera missió de la universitat, juntament amb la formació dels estudiants i la generació de coneixement. Caldrien nous incentius com es va fer en la recerca als vuitanta?
Sí. La instauració dels sexennis de recerca, és a dir, l’avaluació de les publicacions i de tota la tasca de recerca, va ser un procés de reconeixement de l’excel·lència que, acompanyat d’una petita contraprestació econòmica, va impulsar aquest àmbit. El 2018 es va crear el pilot dels sexennis de transferència. Ara es compleixen sis anys de la prova pilot i esperem que s’acabi implementant.
Quants investigadors té la UB i quants fan transferència?
En tenim 2.800 i 700 fan transferència per la via de la Fundació Bosch i Gimpera. La idea és incrementar aquesta xifra en els propers dos o tres anys, amb programes per ajudar a valorar. També tenim el suport de l’StartUB!, que ens ajudarà a potenciar l’emprenedoria entre els nostres estudiants i investigadors, i altres programes com el reconeixement dels grups Tècnio i Pretècnio. A tots els que són en els grups de recerca i que encara no han fet transferència perquè potser no han tingut temps de plantejar-s’ho, se’ls demanarà que ho facin.
Es pot exigir al professorat que assumeixi els tres barrets: professor, recercador i emprenedor? D’on surten les hores?
Quedi dit que fer transferència no és necessàriament crear una empresa, i a més no demanarem que siguin excel·lents en tots tres àmbits, però sí que han de fer una mica de tot. Jo no m’hauria quedat mai a la universitat si la meva aspiració de vida fos ser rica. Però m’apassiona la docència, m’agrada molt aprendre i investigar, i crec que soc en el lloc on em trobo bé. Llavors, si una persona vol fer investigació però no la vol comunicar ni la vol transferir, potser el seu lloc no és la universitat.
Tradicionalment la transferència s’ha vinculat més a la tecnologia, i a una universitat més generalista com vosaltres potser us ha penalitzat...
Des de la UB estem contribuint a demostrar que la transferència no està lligada només a la tecnologia. Tenim àmbits molt potents, com el de la psicologia, l’educació i l’arqueologia, que estant transferint coneixement. Hem creat una spin-off juntament amb la UOC Smart Classroom, sorgida de l’àmbit de les ciències socials i les humanitats, que dona respostes a les noves necessitats pedagògiques i situa l’espai com un dels eixos del canvi. També tenim enginyeries i hem creat empreses o patents de tecnologia, però la transferència és molt més que això.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.