Economia

Aigua, gasos, purins i persones

El sector ambientalista critica l’afectació del sector carni als aqüífers i la dependència exterior

Els animalistes qualifiquen la indústria càrnia de “monstre que afecta les persones i l’entorn”

Els sindicats inicien la negociació del nou conveni reclamant millores a la flexibilitat horària i als salaris

El consum d’aigua, la contaminació dels aqüífers i les emissions de gasos del sector agroramader i de la indústria càrnia són els tres principals problemes que atribueixen al sector els responsables d’organitzacions ambientals i animalistes consultades per aquest diari. A part, les sindicals hi afegeixen diverses problemàtiques laborals.

El portaveu i tècnic de l’Agrupació de Naturalistes de Girona (ANG), Raúl Domínguez, alerta sobre l’elevat consum d’aigua del sector carni i remarca que no és només per donar beure als animals, sinó per rentar les instal·lacions. “Els volums són molt elevats. Si l’agafen i intercanvien aigua entre ells no ho sé, però un dels impactes del sector carni és, sense cap mena de dubte, el consum aigua.” Ell mateix explica que una part molt important del problema de la sequera actual pel que fa a la gestió de l’aigua és que l’abastament es fa agafant aigua dels rius i pantans, perquè la subterrània està contaminada per purins, pesticides i similars. Domínguez és crític també amb les emissions. “Si fem l’anàlisi del cicle de vida d’un porc, una part de les emissions venen donades de la gestió de les deposicions dels porcs, el famós metà que emanen les granges, però també una part important prové del transport de la carn d’exportació. A les comarques gironines, una part molt important de la producció és per a l’exportació, però també ens arriben grans carregaments de menjar per al bestiar que prové de tercers països, un exemple típic és la soja argentina i la del Brasil, que comporta la tala de bosc amazònic.” Lamenta la dependència del sector carni de la globalització i, per tant, de mercats externs. I rebla: “Tot arriba al port de Barcelona i es distribueix amb camions arreu. Això té repercussions molt grans al planeta.”

El president de la fundació Fauna, David Serramitjana, afirma que estan en contra de l’explotació animal i diu que la societat s’adona ara que la situació al sector carni va més enllà de les queixes dels animalistes dels darrers anys. “Ja no només afecta la vida dels animals que s’han convertit en un producte, sinó que hi ha una indústria que s’ha convertit en un monstre que afecta les persones, el medi ambient i els animals.” Serramitjana coincideix amb Domínguez a criticar la contaminació i la reducció dels aqüífers. “Fa uns cinc anys que el Fluvià ha deixat de ser riu i s’ha convertit en un torrent, on només baixa aigua quan plou molt, estem preocupats de com l’ACA gestiona aquest tema”, indica. “Un exemple és l’escorxador d’Olot que consumeix la meitat de l’aigua que consumeixen tots els olotins, i s’hi afegeix la indústria del voltant i si tinguéssim dades reals potser veuríem que tiren de pous no legalitzats. Estan provocant que la Garrotxa deixi de ser la petita Suïssa per passar a ser la comarca de Catalunya on es maten més porcs”, sentencia. Finalment, recorda que, a la Garrotxa, es va produir un boom de filatures que va acabar malament i va deixar tots els treballadors sense feina i alerta que podria passar el mateix amb la indústria càrnia.

Persones

Per la seva banda, els sindicats posen l’accent sobretot en la necessitat de renegociar el conveni del sector per millorar les condicions de la flexibilitat horària per facilitar la conciliació de la vida laboral amb la personal. Una flexibilitat que es gestiona a través d’una borsa d’hores i d’una jornada horària irregular. La responsable sectorial agroalimentari de FICA-UGT Catalunya, Alícia Buil, explica que es tracta d’una problemàtica que, fins fa poc, no es visibilitzava pels falsos autònoms, uns mil sis-cents, i la subcontractació. “Tots els treballadors del sector carni de les comarques gironines estan a les plantilles de les principals empreses”, diu. I hi afegeix: “Els grans grups del sector volen estabilitat a la feina i plantilles fixes perquè estan experimentant durant els últims anys un creixement sostingut”.

L’altre cavall de batalla que es vol negociar està relacionat amb la salut laboral, ja que, segons ella, es tracta de feines molt dures físicament i psíquicament, i també els salaris que ella mateixa qualifica de baixos per l’activitat que es fa tot i que no pas precaris. Buil indica que aquest mes de febrer s’inicia la negociació del nou conveni del sector, tot i que ha remarcat que es fa a nivell de tot l’Estat espanyol.

Per la seva banda, el secretari general sectorial d’Indústria de CCOO de les comarques gironines, Carlos Chicano, explica que el sector aplega empreses molt importants concentrades en grups, que tenen un 80% dels treballadors no nascuts a Catalunya i amb una gran diversitat d’orígens. Segons ell, la millora de les condicions laborals d’aquest col·lectiu ha de ser una prioritat. Chicano denuncia salaris irregulars, hores extres encobertes.

Ell mateix alerta que es comença a registrar una certa davallada de l’activitat al sector, amb algun cas que està presentant concurs de creditors. Apunta que la Xina ja no compra tanta carn de porcí perquè ha resolt el problema de la pesta porcina de la seva cabana. Alerta que és una conjuntura que afecta sobretot els grups industrials que controlen tota la traçabilitat. “Ens reunirem amb els comitès i les direccions de les empreses per detectar si la davallada és real o no”, indica. Per això, diu que estaran atents per negociar el nou conveni atenent a temes com la seguretat dels treballadors, la ja anomenada flexibilitat horària, als increments salarials i a la integració de les persones treballadores nouvingudes.

LES FRASES

Per culpa del model agroramader, molts de pobles han hagut d’enganxar a l’aigua de rius i pantans, perquè no poden de la del subsòl.
Raúl Domínguez
Portaveu i Tècnic de l¡’Agrupació de Naturalistes de Girona
Estan provocant que, per exemple, la Garrotxa deixi de ser la petita Suïssa per passar a ser la comarca de Catalunya on es maten més porcs
David Serramitjana
President de la Fundació Fauna
Ens ha costat vint anys posar fi a la mala praxi en la contractació de falses cooperatives i autònoms, que ha estat nefasta per als treballadors
Alícia Buil
Responsable del sector agroalimentari de FICA-UGT Catalunya
Els porcs venen quan venen i això obliga a una flexibilitat horària de la jornada que contribueix a la precarietat de les condicions de treball
Carlos Chicano
Secretari general sectorial d’Indústria de CCOO a Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.