Pimec alerta que la sequera ja impacta en 1.500 empreses
Pimec Girona alerta que la sequera ja impacta directament en el dia a dia de 1.500 empreses de la demarcació. Són pimes tant del sector primari com de la indústria, que sumen més de 20.000 treballadors, a qui les restriccions d’aigua comprometen l’activitat, segons dades recollides per l’ACN. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, sosté que si no es prenen mesures per pal·liar-ho, inevitablement això es traduirà en acomiadaments que deixen tocat el creixement econòmic. Pimec preveu que la desacceleració es noti sobretot al segon semestre de l’any. D’altra banda, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, ha criticat la “manca d’acció” del Govern amb la sequera i veu la dessaladora de Lloret com l’evidència de “la desesperació” del sector privat.
L’anàlisi que fa la patronal per aquest 2024, doncs, venen marcades per l’impacte de la sequera. Malgrat tot, la previsió és que es tanqui l’any en positiu però es tractarà d’un creixement menor que el del 2023. Carles Mas el situa fregant l’1% i, en tot cas, també se situarà per sota del que s’estima per a la mitjana de Catalunya, que pot arribar a l’1,5%. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa parla de dos ritmes diferenciats durant el 2024 a la demarcació de Girona. Una primera meitat de l’any amb una economia creixent, en part per “l’efecte tractor” de sectors com el comerç o el turisme. Però a partir del juny es pot entrar en una fase d’estancament o, fins i tot, de descens. Serà, segons Mas, quan es notarà l’impacte de la sequera, al qual s’hi poden afegir altres “elements negatius”, com les restriccions de crèdit tant al consum com a les empreses.
Mas afirma que, ara mateix, hi ha 1.500 pimes gironines que pateixen directament problemes per la sequera en el seu dia a dia. Especialment, les dedicades al sector primari, però també indústries agroalimentàries, metal·lúrgiques, papereres o químiques. En total, sumen mes de 20.000 treballadors. En aquest sentit, subratlla que si no es prenen mesures, això acabarà comportant destrucció de llocs de treball. “Si l’atur remunta, s’acabarà fent una bola de neu que afectarà la resta de sectors” diu Mas. Per això Pimec proposa que es destinin subvencions a les empreses en sistemes d’eficiència de l’aigua i, en paral·lel, que es prenguis mesures per a aquelles que es vegin obligades a aplicar ERTOs temporals o a tancar provisionalment.
En aquest sentit, Pere Cornellà insta a les administracions a fer els deures. “Per a l’activitat econòmica, desanima molt veure com totes les tramitacions són tan lentes, i com costa tant activar aquelles infraestructures que han de ser la base per a l’activitat de les empreses”, diu el president de Pimec Girona. I concreta que no només es refereix a inversions públiques per pal·liar la sequera –i posa d’exemple l’ampliació de la dessaladora de la Tordera– sinó també a aquelles que han d’impulsar fonts d’energia sostenibles. Davant això, creu que al sector privat no li queda més remei que arromangar-se i fer allò que no impulsen els governs, com la dessaladora que van anunciar els hotelers de Lloret, que qualifica de “proposta desesperada” que evidencia la “frustració” del sector. “Arriba un moment en què, si l’administració no fa res o bé ho fa a destemps, t’acabes desesperant”, afirma Cornellà. “Veus com s’arruïna la teva capacitat d’oferir serveis i condicions de confort, perquè els turistes aquí no venen a sobreviure sinó a gaudir; per tant, crec que aquesta és una mesura absolutament desesperada perquè l’administració no ho fa”, conclou en referència a la dessaladora mòbil de Lloret.