Glops compromesos amb el territori i el medi ambient
Ecogots dispara les vendes dels seus recipients fets d’Oryzite, un material innovador que valoritza la clofolla de l’arròs
L’empresa inicia una campanya entre els ajuntaments catalans perquè apostin pels seus gots reutilitzables en les festes
Fer un glop en un got de l’empresa catalana Ecogots pot tenir efectes molt diferents amb independència del líquid que s’ingereixi. Pot portar-nos a fer un viatge pel país: el punt de partida és el delta de l’Ebre, on es cultiva l’arròs la clofolla del qual –un residu que fins ara s’incinerava– es transforma en una matèria primera mal·leable que s’injecta en motlles a les plantes de Centelles (Osona) i l’Ametlla (Vallès Oriental), per fer-ne gots, que després viatgen fins a Cubelles (Garraf) per ser personalitzats, abans d’acabar a casa del client. Un anar i venir per la geografia catalana, que es completa amb Ripoll, on va néixer Joan Cristina, cofundador d’Ecogots, i Olot, on va sorgir la idea. Per això, no se’l pot titllar d’exagerat quan diu que és un producte català per tots costats. “Res ve de fora”, recalca.
El glop també ens pot fer empatitzar amb el seu creador. Ecogots és la història d’un compromís personal per eliminar el plàstic d’un sol ús, que comença fa 35 anys, quan Joan Cristina, ignorant els que el tractaven de boig, fabrica el primer vas reutilitzable de plàstic per a festes majors: les d’Olot, les de Banyoles, les Fires de Sant Narcís... Va ser un èxit: els ajuntaments resolien en bona mesura el problema mediambiental i de neteja que acompanyava les celebracions populars i feien caixa cobrant pels recipients. Ara bé, el destí final dels gots retornats acabava sent l’abocador i Cristina no estava satisfet.
Oryzite, patent mundial
Va començar una cerca particular que va acabar cap al 2008 quan va conèixer l’empresari Iban Ganduxé (Granollers), “un altre boig com jo”, diu amb to jocós. El responsable de l’empresa Algan Composites estava treballant amb la Cambra Arrossera del Montsià per trobar una solució als residus de l’arròs. Fins aquell moment, només el 10% de la clofolla s’aprofitava com a adob per als camps; la resta es destruïa cremant-la. Després d’anys de recerca s’obté Oryzite, un material format al 60% per clofolla d’arròs i al 40% per polímers, que és la matèria primera d’Ecogots. Oryzite té una patent mundial i s’utilitza com a alternativa al plàstic en una infinitat d’aplicacions en el sector de l’automoció, de la sanitat, la logística, el tèxtil o el mobiliari.
En Oryzite, Joan Cristina va trobar el material que cercava i el 2020 va néixer Ecogots. Però quan el producte estava preparat per sortir al mercat, la pandèmia va obligar a posposar-ne el llançament. Fins aleshores s’havia invertit mig milió d’euros de recursos propis i hi havia pressa per recuperar la inversió. “La part positiva del confinament és que vam poder sedimentar les coses: dedicar-nos a millorar el producte i la comercialització”, explica Elisabet Zaragoza, cofundadora de l’empresa.
Actualment Ecogots disposa de deu referències (mides i formes) de gots dissenyats per suportar més de 200 rentades. A més d’estar fet a partir de biomassa, és totalment reciclable. De fet, l’empresa facilita que li sigui retornat el recipient al final de la seva vida per a la seva incorporació novament al cicle productiu com a matèria primera d’altres gots.
Una altra característica del producte és que és molt fiable per contenir aliments ja que no es produeixen migracions. En aquest sentit, té un comportament millor que alguns plàstics, segons diu Joan Cristina, que no obstant això, es declara fan del plàstic, del qual diu que ha marcat una època, però abomina de l’abús i mal ús que se’n fa.
Les vendes es disparen
Ecogots va produir 5,5 milions de gots l’any passat, que representen unes 200 tones de material. La facturació assolida el 2023, de 2,5 milions d’euros, més que duplica els 1,2 milions del 2022. I les perspectives per a aquest any són igualment positives. De fet, han començat una campanya de promoció adreçada als ajuntaments de tot Catalunya, a qui conviden a “liderar el canvi”. “Apel·lem a la responsabilitat de les autoritats locals amb relació a l’ús responsable dels recursos, l’economia de proximitat i la sostenibilitat perquè facin el canvi a Ecogots en els esdeveniments, festes, revetlles i trobades que organitzen”, explica Zaragoza.
Les administracions públiques són bons clients d’Ecogots, però també venen a associacions i empreses privades que els compren com a part del merchandising de la marca –els gots de l’empresa catalana es poden fabricar en el color corporatiu i personalitzar amb el logotip o el disseny que es vulgui–. Algunes d’aquestes empreses són organitzadores de concerts, convencions, casaments, etc. El Sónar 2023, el Festival de Sitges o el Mercat Medieval de Vic han apostat pels gots de l’empresa de Cubelles.
També venen a particulars. Els seus productes es poden trobar en algunes cadenes de supermercats o es poden adquirir a través de la botiga virtual. “Tenim una demanda molt activa que sempre està suggerint nous dissenys de recipients per usos molt diversos, però cada innovació requereix una inversió en motlles i hem d’anar a poc a poc”, diu Zaragoza, que ha assumit les tasques de gestió i comercials de l’empresa. A tall d’exemple, una empresa que fa cremacions d’animals de companyia, els ha demanat que estudiïn fer urnes per a les cendres de gats i gossos.
Sobre la possibilitat d’obrir el capital de l’empresa a un soci financer per no perdre oportunitats i créixer més ràpid, els dos socis són reticents i asseguren que no són una start-up. Tanmateix reconeixen que han rebut propostes, algunes de firmes de recipients de plàstic, que implicaven passar a controlar l’empresa i que les han refusat.
L’empresa té el centre productiu de l’Ametlla del Vallès i la nau de Cubelles on hi ha administració, disseny i impressió. La fàbrica de Centelles, tot i haver estat vinculada des dels inicis, és d’una companyia externa. Un objectiu de futur és reunir les diferents activitats en un sol centre.
Disgust perquè no han rebut mai cap ajut públic
A Ecogots es fan creus que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) els hagi denegat la subvenció que van demanar per sufragar part del projecte d’ampliar la gamma de productes a les carmanyoles, bols i altres recipients. Fins ara, l’oferta d’Ecogots es limita als gots de mides diferents, però han vist oportunitats de negoci en envasos per a altres aliments fets també amb Oryzite. L’ajut que sol·licitaven a l’ARC era per poder fer els motlles, que és el cost més elevat que han de suportar en aquest tipus d’innovacions. Però la negativa de l’organisme de la Generalitat els obliga a assumir la inversió internament, per la qual cosa no podran anar al ritme que esperaven. No és la primera vegada que es troben en aquesta situació. De fet, la posada en marxa de l’empresa i les inversions en maquinària, disseny i tot el que han necessitat s’ha aconseguit amb recursos propis. “Mai no hem rebut cap ajut públic, que beneficia sobretot grans empreses per innovacions molt discutibles”, es lamenta Cristina.