Economia

habitatge

Cafè per a tothom en el rang de preus al lloguer

L’Estat adopta el model homogeni de franja de preus i impossibilita que Catalunya apliqui el seu topall únic

El govern demana al ministeri que rectifiqui

El govern del PSOE i Sumar ha confirmat avui que aplicarà un model homogeni estatal en la franja de preus al lloguer. El ministeri d’Habitatge descarta la petició de la Generalitat de tenir un índex únic i indicador propi, segons ha confirmat el secretari d’Estat d’Habitatge, David Lucas. Només es respectarà la proposta del govern català de fixar el nombre i els municipis on s’aplicarà, que seran 140 des del 13 de març.

“L’objectiu de l’índex és per a tot Espanya, per tant, hi ha hagut un esforç per homogeneïtzar la proposta i que serveixi per a tot el territori”, ha apuntat en roda de premsa Lucas. En quedaran fora, tanmateix, Navarra i el País Basc, que no formen part del sistema tributari comú en què es basa l’índex espanyol. “El sistema estatal de referència de preus del lloguer és una mesura més del paquet que ha de servir d’element corrector davant la situació que es viu a l’àmbit de l’habitatge”, ha manifestat Lucas. El model, ha indicat, es publicarà aquest dimarts a la web del ministeri d’habitatge. Posteriorment, es publicarà la llista de zones tensades de les comunitats que ho hagin demanat, i que hores d’ara, només és Catalunya. El rang fixarà una franja de preus mínima i màxima, de forma que el propietari en podrà escollir la més alta. S’hi hauran d’acollir els grans tenidors d’habitatges i aquells pisos que es posin al mercat per primer cop, i que no podran seguir a preu lliure com fins ara.

La Generalitat és l’única administració autonòmica que ha avançat en el topall al lloguer. Es va aplicar durant un any fins que els tribunals van obligar a fixar-ne el topall des de l’administració de l’Estat. Ahir la consellera de Territori, Ester Capella, va viatjar d’urgència a Madrid per negociar l’aplicació de la proposta catalana d’índex de preus. Des de la Generalitat argumenten que el mercat de l’habitatge és diferent a cada territori, de manera que les mesures que s’hi apliquen també ho poden ser. A més, lamenten que el sistema espanyol incorpori un “rang” de preus màxims i mínims, donant marge així als propietaris a posar el preu més car. La proposta catalana, en canvi, oferia únicament un preu únic a les zones tensades. El Govern ha instat avui el ministeri a “rectificar” la seva decisió d’imposar a Catalunya l’índex estatal de preus per llogar un habitatge que està elaborant per a les zones de mercat tensionades, i l’ha acusat de “no complir el compromís” . La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat a la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu català que l’índex estatal “no baixarà els preus” a Catalunya, i ha assenyalat que “un govern que es considera d’esquerres no pot posar limitacions que la gent pugui accedir a un habitatge”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia