Economia

El PSOE aprova en solitari els comptes per al 2009 que prioritzen la despesa social

Economia

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb l'únic vot a favor del PSOE i "l'abstenció crítica" de CiU, a la qual s'han sumat PNB, BNG, CC i Na-Bai, el sostre de despesa i l'objectiu d'estabilitat pressupostària de l'Estat per a l'any 2009. PP, ERC, IU, ICV i UPyD han votat en contra del text que preveu incrementar en un 5% la despesa no financera, fins als 160.158 milions d'euros, i ingressar 165.414 milions, un 4,2% més que el 2008.
En la seva presentació Solbes ha apuntat que els pressupostos generals de l'Estat per al 2009 mantindran la "prioritat" en la despesa social, tot i que seran "austers" en la resta de capítols.

La causa, ha apuntat, és el clima de "desacceleració" que travessa l'economia espanyola per culpa, principalment, de factors exteriors com l'augment del preu dels aliments i dels carburants, però també de la caiguda de l'activitat al sector de la construcció.

Malgrat aquesta conjuntura, Solbes ha assegurat que l'Estat disposa d'elements sòlids per afrontar la situació. En especial els "estabilitzadors automàtics", és a dir, el superàvit, un "luxe", ha dit, del qual poden gaudir pocs països.

Un 5% més de despesa no financera
En aquest marc, el vicepresident ha recordat que segons l'acord del consell de ministres del passat 30 de maig, el límit de la despesa financera per al 2009 serà de 160.158 milions d'euros, un 5% més que en l'exercici anterior, mentre que els ingressos seran de 165.414 milions d'euros, un 4,2% més que el 2008.

Segons les previsions de l'executiu de Zapatero, les administracions públiques (incloses les autonomies i la Seguretat Social) registraran un superàvit del 0,8% del PIB el 2009, un 0,7% el 2010 i novament un 0,8% el 2011, i les comunitats autònomes mantindran l'equilibri el 2009 i el 2010 per registrar un mínim superàvit del 0,1% el 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona