economia
Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada
La sinistralitat durant la jornada de feina ha augmentat un 32,5% segons l’últim informe d’UGT
La sinistralitat laboral ha augmentat un 32,5% durant la última dècada i en el cas dels accidents mortals l’increment ha arribat a quasi el 50%. Segons l’informe presentat avui pel sindicat UGT, des del 2013 han perdut la vida a la feina 985 persones, passant dels 50 que va haver el 2013 als 74 del 2023, la xifra més alta de la dècada exceptuant l’any 2020 en què van haver 79 morts.
El sindicat ha demanat que aquest sigui un debat “de primer ordre” a les empreses i ha criticat les patronals per posar el focus sobre l’absentisme i no en les causes que el provoquen. “Tenim un sistema preventiu que és molt deficient. En deu anys, no només no hem millorat sinó que hem empitjorat de manera substancial”, ha dit la secretària de Política Sindical, Núria Giglado, en una roda de premsa.
Transportistes
El sindicat ha dit que cal estar especialment alerta amb els infarts o vessaments cerebrals que s’han multiplicat en tots els àmbits, especialment entre els transportistes i camioners. UGT ha assenyalat el sector del transport com un dels que més preocupa actualment per l’increment d’accidents mortals entre els seus treballadors. Així, del total d’accidents de treball registrats en jornada a Catalunya (74), 16 es van ser entre transportistes.
Aquesta tendència s’està reproduint el 2024, ja que, amb les dades que ha avançat UGT, dels 18 sinistres mortals comunicats 8 són per infarts i 5 d’aquests en l’àmbit del transport de les mercaderies. “És un sector on es treballa amb llargues jornades, no hi ha control del descans, de la desconnexió, amb salaris molt baixos i aquestes condicions de treball provoquen accidents i el risc de morir sobre el camió”, ha dit Gilgado.
D’altra banda, contrasta la situació en dos dels sectors que tradicionalment han tingut més sinistralitat: la indústria, on els accidents mortals han crescut un 137% i a la construcció, on han baixat un 45%.
A banda dels accidents, una altra de les vares de mesura de la sinistralitat són les malalties professionals declarades. Durant l’any passant, se’n van registrar 3.190 i la gran majoria de les quals patides per dones. Les malaltes professionals declarades han crescut un 56% amb relació a l’any anterior.
CCOO
CCOO també ha presentat avui el seu informe de sinistralitat, segons el qual Catalunya va registrar un total de 208.266 accidents de treball el 2023, el 55% dels quals van requerir una baixa mèdica (115.764). D’aquests accidents amb baixa, 754 van ser greus (un 8% més que el 2022) i 103 van ser mortals (74 en jornada i 29 ’in itinere’, un 12% més). Una xifra de morts per accident laboral a Catalunya que s’elevaria a 120 (88 en jornada i 32 ’in itinere’) si es compta el criteri europeu d’incloure les persones que perden la vida fins a un any després de l’accident. “La sinistralitat laboral continua a l’alça, amb augment dels ’in itinere’, a la demarcació de Lleida i en sectors com l’agricultura i la indústria”, ha precisat Mònica Pérez (CCOO).