Economia

La inflació segueix desbocada i assoleix el 4,4% al gener

Consum

La taxa d'inflació interanual ha augmentat una dècima al gener i s'ha situat en el 4,4%, segons la dada provisional de l'indicador avançat de l'índex de preus al consum harmonitzat (IPCA).
La dada, difosa per l'Institut Nacional d'Estadística, és provisional, però si es confirma, el proper 15 de febrer, suposaria la taxa més alta des del gener del 1997, quan va començar a elaborar-se aquest indicador, i dos punts superior a la del gener del 2007. L'IPCA mesura els preus de manera harmonitzada amb la resta de països de la zona euro.

Així doncs, segons l'indicador avançat, al gener els preus han pujat una dècima i han situat la inflació en el 4,4%, fonamentalment pel repunt del preu del cru i l'encariment d'alguns aliments.

De fet, l'encariment del petroli i els aliments ha fet que la taxa d'inflació espanyola se situés el 2007 en el 4,2%, la més alta des del gener del 2006. Això ha situat el diferencial de la inflació espanyola amb la resta de països de la zona euro en 1,2 punts.

En el cas que l'IPCA del gener coincideixi amb la taxa general de la inflació espanyola, es tractaria de la xifra més alta des de fa gairebé 12 anys, el novembre del 1995, quan l'augment de preus també va arribar al 4,4%.

Dades equiparables
Aquest indicador difós per l'INE proporciona únicament una informació de caràcter orientatiu i s'elabora per incorporar-lo al càlcul de l'índex avançat de l'IPCA de la zona euro, que publica l'Eurostat amb l'objectiu d'oferir dades equiparables a les confeccionades pels Estats Units. No obstant això, acostuma a coincidir amb les dades definitives de l'Estat.

El ministeri d'Economia espanyol insisteix que l'alça dels preus es moderarà a partir de la primavera fins a situar-se per sota del tres per cent a finals d'any.

“És difícil preveure bones notícies en els pròxims dos mesos, bàsicament pel repunt del cru”, ha dit el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, però això no vol dir que “progressivament i, sobretot, a partir de la primavera, es recondueixin les dades de la inflació per a finals d'any”.

En aquest context, l'objectiu general d'inflació previst pel Banc Central Europeu (BCE) per als països de la zona euro el 2008 es manté en el 2%.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.