Economia

Les ETT calculen que es crearà menys de la meitat d'ocupació que l'any passat

Laboral

El mercat laboral crearà menys de 250.000 nous llocs de treball aquest any, menys de la meitat dels que es van generar el 2007, que van ser 600.000. Segons apunta un estudi sobre el mercat laboral elaborat per l'associació d'empreses de treball temporal AFI-Agett, el creixement mitjà de l'ocupació serà de l'1,2%, lluny de la mitjana del 3,1% del 2007.
Segons les ETT, la caiguda de la construcció explica la davallada del mercat laboral, i s'està produint de manera més ràpida que als EUA. En aquell país l'ocupació va caure 14 mesos més tard de les primeres caigudes en la construcció de vivendes; a l'Estat espanyol només han passat deu mesos. L'afiliació a la Seguretat Social en aquest sector es va reduir en 220.000 persones, un 8,9%, mentre que el 2007 es va incrementar en 77.800 treballadors, un 3,3%.

Les dades de l'ocupació no són optimistes. A part que l'afiliació a la Seguretat Social creix la meitat del que ho va fer entre 2002 i 2003, l'atur puja un 3,7%. La falta de capacitat del mercat per absorbir el creixement constant de la població activa està provocant que els increments de l'atur siguin més grans. Hi ha una altra dada preocupant: 11 de cada cent aturats són estrangers, una xifra que puja a 19 de cada cent a la construcció.

Plantilles congelades
El 85% dels directius espanyols no preveuen canvis a la seva plantilla entre abril i juny del 2008. A més, un 8% esperen augmentar la contractació i el 6% reduir-la, d'acord amb un estudi de l'ETT Manpower.

D'acord amb aquesta anàlisi, l'ocupació creixerà un 2%, un percentatge que caurà a l'1% si es té en compte la temporalitat.

Pessimisme empresarial
És la xifra més baixa a l'Estat des que s'elabora aquest informe, al tercer trimestre del 2003, i tretze punts menys que al segon trimestre del 2007. En funció d'aquesta projecció, els directius espanyols se situen entre els més pessimistes d'Europa, juntament amb els italians, ja que les seves projeccions d'ocupació son de les més baixes entre els 32 països que van participar en l'estudi. Catalunya i Balears són les comunitats on els directius preveuen una baixada més important de la contractació: un 7% menys. Al País Valencià la previsió és d'augmentar la contractació un 4%.

Per àrees d'activitat, la indústria manufacturera és la que té la previsió de contractació més alta, amb un 12%. Però és l'unic sector on creix; en sis dels deu sector analitzats baixa. Les baixades més grans es produeixen a l'hostaleria (19 punts menys) i el comerç (18 punts menys).

A escala europea, Espanya i Noruega són els que registren pitjors previsions, amb caigudes de nou punts respecte a l'any passat, però Romania preveu incrementar els contractes un 36%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona