Economia

Pla d'emergència

Crisi hipotecària

Els bancs centrals d'Europa, els Estats Units, el Canadà, la Gran Bretanya i Suïssa van acordar ahir actuar de manera conjunta, en una acció sense precedents, per donar liquiditat als mercats financers i frenar així les conseqüències de la crisi hipotecària que va esclatar l'estiu passat als Estats Units.
La mesura consistirà en una injecció de milers de milions de dòlars per part de la Reserva Federal nord-americana (Fed) que el Banc Central Europeu (BCE) posarà a disposició de les entitats de crèdit europees a través d'un sistema de subhasta per etapes. "Volem contribuir a rebaixar les tensions dels mercats financers internacionals", va explicar el vicepresident del BCE, Lucas Papademos, des de Frankfurt.

D'aquesta manera els bancs amb problemes de liquiditat podran recaptar efectiu a curt termini per continuar oferint crèdits i préstecs als seus clients. Papademos va definir l'operació d'emergència com "una contrapartida de l'Eurosistema pensada conjuntament" pel BCE i la Fed, ja que moltes entitats de crèdit europees mouen grans volums de negoci al mercat hipotecari nord-americà.

"Incertesa persistent"
La Fed també injectarà 4.000 milions de dòlars al Banc Nacional Suís, que els posarà a subhasta dilluns mateix amb un termini de venciment de vint-i-vuit dies. Els bancs centrals del Canadà i la Gran Bretanya van anunciar l'ampliació de les respectives llistes d'actius que accepten com a col·laterals per a préstecs o per a fons.

La primera etapa de l'operació entrarà en acció dilluns vinent (17 de desembre) amb una injecció de liquiditat consistent en 20.000 milions de dòlars (13.600 milions d'euros). Deu dies més tard, en una segona tanda, s'injectaran 20.000 milions de dòlars més.

Ahir mateix, el BCE va advertir que "la incertesa podria persistir durant un període de temps considerable" fins que s'aclareixi l'efecte de la crisi en els bancs comercials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.