Economia

economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

L’OPA del BBVA al Banc Sabadell per crear el segon banc estatal no només és hostil, sinó que l’hostilitat serà permanent en tots els fronts fins a mitjans del 2025 perquè la batalla es juga davant els reguladors i supervisors, però també de portes endins a l’hora de seduir el 50,01% dels accionistes del banc vallesà. L’endemà que el president del BBVA, Carlos Torres, agités el mercat i la política amb la primera OPA hostil al sector bancari des que fa quaranta anys el Banc de Bilbao va intentar l’assalt a Banesto, la defensa del Sabadell se centra en una denúncia de la presumpta il·legalitat de l’OPA davant la Comissió del Mercat de Valors (CNMV), l’àrbitre de la borsa, per haver vulnerat el reial decret que regula les OPA pel fet d’incloure en la presentació davant els analistes i la premsa dades incompletes o errònies. La CNMV va anunciar ahir que analitzarà la queixa del Sabadell en la primera trinxera de les moltes que té l’operació. Les primeres ferides es deuen a la borsa, on el BBVA s’ha deixat 7.000 milions de capitalització en set dies i ahir matisava la davallada del 6,7% del dia de l’anunci amb un repunt de l’1,15%, unes oscil·lacions clau perquè l’OPA no es paga en diners sinó en un bescanvi d’accions (una acció de BBVA per 4,83 del Sabadell) que fa que la prima inicial del 30% sobre el preu del banc català s’hagi reduït ara a una prima només del 7%.

El Sabadell esgrimeix que, després d’anunciar el pla de llançar una OPA, el BBVA va publicar una presentació en anglès sobre l’operació i una nota de premsa, i va convocar analistes i inversors a una presentació amb “un torn de preguntes”. “La referida documentació, no incorporada a l’anunci, així com la informació proporcionada en la reunió vulneren l’article 32.1 del reial decret 1066/2007, de 27 de juliol, sobre el règim de les ofertes públiques d’adquisició de valors i, en general, introdueixen dades incompletes que poden afectar al mercat”, denuncia el Sabadell en un comunicat sobre la queixa que serà analitzada per la CNMV.

Caure o pujar en borsa

En contrast amb la caiguda del BBVA, el Sabadell incrementa cada dia el seu valor, amb repunts del 3,17% el dia de l’anunci que seria víctima de l’opa i ahir d’un 0,7% addicional.

L’accionista mexicà, clau

Més sibil·lina és la batalla per tenir el vistiplau del 50,01% dels accionistes. Quan el president del BBVA va dir que “hi ha inversors del Sabadell que han contactat amb nosaltres per l’oferta i han mostrat interès a vendre”, el que va obviar és que en aquesta OPA es dona la circumstància promíscua que una desena d’accionistes són comuns i estan simultàniament als dos bancs, com ara Norges Bank, BlackRock, JP Morgan i Goldman Sachs. El fet que el president del Sabadell, Josep Oliu, no tingui un nucli dur que li faci de parallamps deixa tot el protagonisme al mexicà David Martínez Guzmán, conegut com el “fantasma de Wall Street” –hi ha poques imatges d’ell–, representa grans fortunes de Mèxic i amb un 3,56% del capital és el primer accionista del Sabadell. Martínez Guzmán, de fet, va ser multat el 2023 per la CNMV amb 300.000 euros –ratificats pel Tribunal Suprem– per haver incomplert el deure de comunicar la seva participació real. La meitat del capital del Sabadell està en mans de minoristes, que acostumen a obeir les recomanacions del consell, així que la batalla per cada dècima de capital entre el banc assaltant i el banc víctima de l’OPA serà aferrissada. BBVA i Sabadell crearien un gegant sistèmic (massa gran per caure) amb un bilió d’actius, una xifra que equival al PIB espanyol i que evidencia la magnitud del repte d’un eventual rescat públic, i que tindria el 22% del mercat dels crèdits (només per sota del 25% de CaixaBank). L’OPA necessita també el vistiplau del BCE, Competència, el regulador britànic i el govern espanyol, i durant aquest any el BBVA pot millorar l’oferta, i el consell del Sabadell –amb Oliu i el conseller delegat, César González-Bueno al capdavant– es pot defensar buscant un cavaller blanc (un competidor que llanci una contraoferta millor).

Plantilla i oficines

El cost de reestructuració s’estima en 1.450 milions i això inclou la ruptura de l’acord amb Zurich, soci d’assegurances del Sabadell. Fonts sindicals, però, creuen la paraula de Torres sobre “ajustos no traumàtics” i temen que una fusió impliqui la retallada d’un terç de la plantilla del Sabadell i el tancament de 800 oficines (incloent-n’hi també del BBVA).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.