Economia

economia

Vueling veu una “oportunitat econòmica” a Catalunya per produir combustible sostenible d’aviació

Les empreses demanen més innovació a Europa per accelerar la transició energètica a la reunió anual del Cercle d’Economia

FelipVI elogia la tasca de BioNtech

El repte de la sostenibilitat i de la transició cap a una economia verda i circular a Europa ha centrat una de les taules rodones de la Jornada Anual del Cercle d’Economia, que va arrencar ahir al Palau de Congressos de Catalunya de Barcelona i finalitzarà demà. En aquest marc, La directora executiva de Vueling, Carolina Martinoli, ha destacat que Catalunya té una “oportunitat econòmica” per produir combustible sostenible d’aviació, el conegut com a SAF. “És possible descarbonitzar l’aviació, però no és fàcil, ràpid ni barat, i no ho podem fer sols”, ha sentenciat Martinoli després d’insistir que cal reclamar als governs més incentius a la producció d’aquest combustible i no tant en el seu ús. La directiva de l’aerolínia també ha reclamat a la UE “tenir un ull posat en les indústries que competeixen a nivell global” a l’hora de regular temes relacionats amb el medi ambient per tal d’evitar perdre competitivitat amb altres països.

En una taula rodona amb directius de Cellnex i el Grup Zurich, els tres empresaris han reiterat que per avançar cap a la sostenibilitat en el món de l’empresa “no hi ha solucions úniques” i han reclamat el suport i la col·laboració dels reguladors.

Martinoli ha posat l’aerolínia que dirigeix com a exemple d’una empresa compromesa amb la transició energètica, després de recordar que el grup IAG, al qual pertany, va ser el primer a plantejar l’objectiu de les emissions zero per al 2050 i que el 2021 es va comprometre a fer servir un 10 % de fuel sostenible el 2030, un percentatge més alt que el inclòs a les previsions de la UE.

“Ens calen polítiques per escalar, per exemple, en la producció de SAF (combustible sostenible)”, ha dit, després d’alertar que si Europa no accelera en aquest àmbit altres actors globals com els Estats Units ens puguin passar per davant.

Per la seva banda, la consellera delegada d’EMEA del Grup Zurich, Alison Martin, ha assegurat que el canvi climàtic és el “risc més complex” que han de gestionar les societats i ha demanat també a administracions i empreses que treballin juntes en el seu abordatge.

“Europa necessita ser més clara per incentivar la innovació per fer realitat la transició. A més, els líders empresarials han d’entendre també els riscos i aprofitar les oportunitats”, ha sostingut.

Per la seva banda, el conseller delegat de Cellnex,Marco Patuano, ha mostrat el seu compromís amb la transició energètica i ha apuntat que aquesta aposta provoca avui dia un cost econòmic a la companyia, que s’ha marcat com a objectiu que l’energia que adquireix per funcionar sigui cent per cent verd a finals del 2025.

“El cost que pagarem per això estarà al nostre compte, però si ningú comença aquest camí mai no arribarem enlloc”, ha afirmat.

Patuano ha instat les autoritats europees a dissenyar una estratègia per als propers anys que tingui en compte la necessitat d’invertir en innovació per avançar en aquesta transició

Durant la jornada el rei Felip VI ha fet entrega del Premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea BioNtech. El monarca s’ha referit a aquesta empresa com un exemple de “suport” i “col·laboració” de les institucions europees i tota la comunitat científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.