Comerços que no tanquen
Un 43% dels negocis que abaixen la persiana definitivament ho fan per jubilació dels propietaris
Reempresa, amb la Diputació de Girona, assessora i acompanya en els tràmits els nous emprenedors
Des del 2013, s’ha evitat tancar 440 negocis, en gran part del món de l’hostaleria i del sector serveis
Un 43% dels negocis que tanquen a les comarques gironines és per la jubilació dels propietaris, segons dades de la Diputació de Girona. Fa dos anys, al final de la pandèmia de la Covid, Eva Comajoan, de Cornellà del Terri, i Pau Luengo, de Banyoles, es van llançar a emprendre, a treballar pel seu compte. Comajoan estava a l’atur i Luengo era mecànic. Els dos es van fer càrrec de dos negocis, una floristeria al barri de Sant Ponç a Girona i un taller de cotxes a Serinyà, que abaixaven la persiana definitivament per la jubilació dels propietaris. Van fer el pas endavant a través de l’assessorament i acompanyament de Reempresa, una iniciativa de la patronat Cecot i la Fundació Autoocupació, i la Diputació de Girona. Els van ajudar a fer el pla d’empresa, a fer els números, a obtenir el finançament, a presentar la documentació... tots els tràmits administratius i burocràtics que es requereixen que calen ara per treballar per compte propi, per ser emprenedor.
Des del 2013, Reempresa ha evitat el tancament de 440 empreses a les comarques gironines. Segons les xifres facilitades per la Diputació, significa salvaguardar més de 1.112 llocs de treball. Per sectors, un 36% són negocis de l’hostaleria, seguits pels de serveis (29%) i de comerç (28%). Quant a indústria, el percentatge és menor: un 5%. Un 1% són negocis de construcció i un altre 1%, agropecuaris. El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, es congratula de les xifres: “Considerem que afavorir la continuïtat de negocis ja existents és tan important com que se n’implantin de nous.”
Vuit punts d’atenció
Hi ha vuit punts d’atenció Reempresa a la demarcació. En aquestes oficines, es faciliten els serveis d’intermediació i acompanyament de manera gratuïta als qui volen comprar o vendre un negoci. Són vuit punts situats a cada comarca: a l’Agència del Desenvolupament del Ripollès, a DinàmiG (a la Garrotxa), a l’ajuntament de Banyoles, a l’ajuntament de Figueres i als consells comarcals del Baix Empordà, la Cerdanya, el Gironès i la Selva.
“El 70% de les vendes les faig a través del web”
El febrer del 2022, va fer-se càrrec de la floristeria que hi ha al centre comercial Carrefour a Sant Ponç, a Girona, quan l’anterior propietària es jubilava.
“Em van ajudar a l’hora de buscar finançament”
De Banyoles, te 29 anys i tres fills petits. Estava treballant en un altre taller mecànic quan un company li va comentar el traspàs, per jubilació, del taller de Serinyà, de Xavier Vidal. La idea era agafar-lo tots dos junts. A l’últim moment, el company es va fer enrere, i Pau Luengo va decidir tirar endavant. Ara fa dos anys.