ECONOMIA
La pedregada de dissabte arrasa 1.500 hectàrees de vinyes de l’Alt Penedès
Els Monjos, Castellet, Sant Martí Sarroca i Font-rubí són les zones més afectades
La collita de prop de 1.500 hectàrees de vinya del Penedès ha quedat arrasada per la pedregada que va caure dissabte passat, segons fonts consultades per l’ACN. Les zones on la pedra va caure amb més intensitat i molt poca estona van ser nuclis de Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Sant Martí Sarroca i Font-rubí. Els càlculs d’Unió de Pagesos xifren en 7 milions els quilos de raïm que no es podrà collir en aquestes vinyes que comparteixen territori entre la DO Penedès i la DO Cava, amb una pèrdua econòmica de vora 5 milions d’euros pels pagesos. “És molt desmoralitzador”, lamenta el responsable de la Vinya i el Vi a Unió de Pagesos, Josep Marrugat.
Des d’Unió de Pagesos recorden que la tempesta va entrar dissabte al vespre per l’Anoia i es va fondre quan estava arribant al Baix Penedès. En aquest pas per l’Alt Penedès, va afectar sobretot els extrems, amb un impacte molt important a la zona de Santa Margarida i els Monjos, “on va tenir una virulència terrible, gairebé sense deixar un pàmpol sencer en 30 minuts”.
Marrugat lamenta que aquesta pedregada arriba en un moment molt delicat pel sector, que ja acumula anys de collites condicionades pel fong míldiu, les restriccions de la covid i els darrers anys per la sequera. “No és que plogui sobre mullat, sinó que pedrega sobre sec, que és molt pitjor”, assenyala, tot recordant que enguany confiaven en les pluges que han caigut des de la primavera per poder recuperar algunes vinyes que a l’hivern es donaven per perdudes.
“Esperàvem aigua, però no pedra amb tanta virulència”, afegeix, mentre apunta que la majoria de vinyes afectades són de producció de raïm per a la DO Cava, i diu hi ha hagut menys afectació en el cas de la DO Penedès. En aquest segon cas, la pèrdua de raïm afecta aproximadament un 5% de les hectàrees que gestiona el consell regulador a l’Alt i Baix Penedès.
Unió de Pagesos demana ara a les administracions que aplanin el camí dels pagesos afectats, de manera que es flexibilitzi el pla de reestructuració de la vinya per poder renovar més hectàrees anuals: “Cal que ens facilitin les coses”.
Al seu torn, des de la DO Penedès precisen que, en el millor dels casos, entre les 1.500 hectàrees afectades podria haver algun conreu on se salvi el 40% de la collita. El director del consell regulador, Francesc Olivella, lamenta que moltes vinyes han quedat “desplomades” i es mostra especialment preocupat perquè hi havia una certa esperança enguany “gràcies a una primavera plujosa que havia permès fer créixer vergues de fins a 80 centímetres”.
“Ja veurem com se’n sortiran els ceps després de tres anys de sequera extrema”, apunta Olivella, que diu que les plantes es veuran obligades a fer un “esforç” per tornar a brotar enguany però sense previsió que en pugui arribar a sortir raïm vàlid per la verema. “Als ceps de vinyes 100% malmeses no hi haurà raïm i caldrà esperar fins el 2025”, assegura, i recalca que hi ha una “preocupació important” de cara als pagesos.
La DO Penedès confia que els viticultors puguin tramitar les assegurances el més aviat possible però adverteix que l’escenari és “complex” econòmicament i es mostra a l’espera de si la Generalitat estudiarà o no la creació d’una línia d’ajudes extraordinàries.