Economia

Trichet subratlla la necessitat de controlar els preus per crear llocs de treball a la zona euro

Finances

El món financer i acadèmic català tenia una cita ahir a la Torre Banc Sabadell de Barcelona amb el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet. Convidat per la Barcelona Graduate School of Economics i el Banc Sabadell, Trichet va comparèixer públicament per primera vegada a Barcelona des que presideix la institució.

"La nostra missió és ancorar les expectatives d'inflació per crear ocupació", va repetir en diverses ocasions, tot recordant que el mandat del BCE es basa en un manteniment dels preus en el 2% i, si és possible, fins i tot una mica per sota d'aquesta xifra. Actualment, la inflació en la zona euro se situa al voltant del 3%. És per aquesta raó que ahir Trichet no va parlar de baixades de tipus d'interès, sinó que el seu discurs es va centrar en "el desig d'ancorar les expectatives d'inflació" per evitar que aquesta es consolidi o, en paraules seves, "efectes de segona ronda".

"Cap membre del consell de govern del BCE [que es va reunir dijous passat] va demanar un augment dels tipus d'interès, i cap membre en va demanar una rebaixa; aquesta és la postura del consell de govern", va dir el president de l'autoritat monetària, que va afegir: "Farem tot el necessari per controlar la inflació". El banquer francès es va mostrar especialment intranquil pel manteniment en taxes elevades del preu del petroli i altres matèries primeres, a més de l'encariment dels aliments.

Desig dels ciutadans
El cap de la política monetària de l'eurozona va explicar que a ningú no li agrada que s'encareixi el preu del diner: "Els ciutadans ens diuen que el més important és l'estabilització dels preus i la creació d'ocupació, encara que curiosament en el 99% dels casos ens reclamin sempre una rebaixa de tipus d'interès". Trichet va voler recordar que la política de manteniment de preus que segueix el BCE ha permès la creació de quinze milions de llocs de treball des de la posada en marxa de la moneda única, dos milions més que els generats als Estats Units.

Un bon grapat d'empresaris i economistes van escoltar Trichet, com Narcís Serra (Caixa Catalunya), Joan Rosell (Foment del Treball), Jordi Canals (IESE), Salvador Alemany (Abertis), Pere Bonet (Freixenet) o Antoni Castells (conseller d'Economia), a més de la cúpula de Banc Sabadell, encapçalada per Josep Oliu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida