Economia

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Víctimes de l’extracció

Sota un model de creixement econòmic basat en l’extracció sense aturador dels recursos, limitats, del planeta, el conflicte ambiental és servit, a les àrees geogràfiques més vulnerables.

Com documenta l’Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) que impulsen investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), fins a un 75% dels conflictes ecologicodistributius que hi ha al món es localitzen geogràficament a països amb rendes baixes. El mapa interactiu de l’EJAtlas, que porta dotze anys elaborant-se, ha documentat ja més de 4.100 casos, el 19% dels quals estan provocats pels combustibles fòssils i la generació d’energia; un 19%, per l’extracció minera, i un 13%, per l’agroindústria, la pesca i l’explotació de boscos. És destacable que creixen les disputes vinculades a les energies renovables i la transició energètica. El registre de l’EJAtlas també serveix per dur al primer pla l’activisme local que lluita contra la injustícia ambiental. Val a dir que aquests focus de resistència aconsegueixen suspendre o endarrerir al voltant del 25% dels conflictes, tot actuant en el doble eix de la mobilització de la gent i l’acció als tribunals. Com diu Joan Martínez Alier, economista ecològic de l’ICTA-UAB i cofundador de l’EJAtlas, “el moviment de la justícia ambiental global juga un paper molt rellevant en la mitigació de la crisi climàtica i el deteriorament ambiental a escala mundial. És l’ecologisme dels pobres i els indígenes, que lluiten contra l’extracció de combustibles fòssils, la mineria a cel obert, les plantacions d’arbres o les preses hidràuliques.” Val a dir que, com assenyala la investigadora Mariana Walter, “el 31% dels conflictes registrats comporten la repressió dels defensors ambientals, en un 18% són víctimes de violència física i en un 13% són assassinats”. En aquesta cartografia de conflictes ambientals, s’hi identifiquen més de 5.000 empreses, però, com ens fa veure el coordinador de l’EJAtlas, Marcel Llavero-Pasquina, “unes cent empreses especialment conflictives estan involucrades en un terç dels casos recollits”. Un 41% de les empreses pertanyen a països rics, mentre que només el 25% dels conflictes s’esdevé en aquests països. Tot i que la majoria de fets tenen lloc a països de rendes baixes, el país amb més conflictes registrats a l’EJAtlas és els Estats Units, amb el 10% dels casos, seguit de l’Índia (9,6%), Mèxic (7,1%), la Xina (6,2%) i el Brasil (5,2%). A l’Estat espanyol, l’EJAtlas ha recopilat fins a 111 casos, entre els quals destaca la contaminació de l’aigua per nitrats a Osona o per lindà a Sabiñánigo (Osca), l’esfondrament de l’abocador de Zaldibar (Biscaia), la construcció il·legal d’un hotel al Parc Natural del Cabo de Gata (Almeria) o la mina de liti a cel obert de San José de Valdeflores (Càceres).

75%
dels conflictes ambientals que han documentat els investigadors de l’Altes de Justícia Ambiental tenen lloc a països de rendes baixes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Sarroca de Lleida
agricultura

La sequera farà caure la collita de raïm a la meitat

barcelona
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona
QUERALBS

Aprovat inicialment l’acord per la concessió de la Vall de Núria

QUERALBS
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona