Economia

economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

Al juny hi ha hagut 26.348 persones més afiliades a la Seguretat Social i 5.816 desocupats menys

Treball augura un creixement en el segon semestre i celebra la tendència a la baixa de l’atur de llarga durada

CCOO alerta que creix la desocupació entre els estrangers

Nou rècord d’ocupació al juny i la taxa d’atur més baixa dels últims 16 anys. El mercat laboral enceta la temporada d’estiu amb amb 3,83 milions d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, segons ha informat dimarts el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El ritme de creixement s’alenteix respecte al maig i es rebaixa a pràcticament la meitat l’increment de treballadors que s’han donat d’alta, amb 26.348 persones més (+0,69%). Si es compara amb el juny del 2023, l’augment d’afiliacions és un 2,40% més (+89.932 persones). D’altra banda, l’atur continua a la baixa al juny amb 5.816 persones menys registrades (-1,76%), mentre que si es compara amb el juny de l’any passat, va caure en 4.778 persones, un 1,45%, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social.

En total, l’atur registrat s’ha situat en 324.966 persones a Catalunya, la xifra més baixa des del juliol del 2008, quan hi havia 321.964 desocupats.

El Departament de Treball ha augurat avui una segona meitat de l’any positiva per l’ocupació. El secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha celebrat el rècord d’ocupació del mes de junyi ha remarcat que Catalunya “ha continuat sent motor de l’economia” a l’Estat durant aquest mes. A més, també ha destacat que l’atur de llarga durada ha començat a revertir la tendència i a baixar lleugerament en un mes on el turisme i el comerç empenyen les contractacions.

El descens d’aturats s’ha concentrat principalment al sector serveis per l’impuls de les contractacions de la temporada d’estiu, amb 4.628 aturats menys. També la indústria va retallar el total de desocupats amb 681 persones menys.

El responsable de mercat de treball i economia de CCOO de Catalunya, Albert Ferrer, ha valorat també positivament les dades del mes de juny però ha advertit que la desocupació creix entre els estrangers. Segons Ferrer, el descens no es produeix de manera “heterogènia” ja que a banda dels estrangers, col·lectiu que suma el 20% dels desocupats, la reducció de l’atur entre les dones és també inferior que entre els homes. Amb tot, però, el sindicat celebra les dades a nivell global i ha destacat les dades macroeconòmiques, que mostren un creixement de l’economia superior a les de l’Eurozona, i l’evolució dels preus, tot i que els dels aliments encara són “elevats”.

També la CEOE ha celebrat la “resiliència i fortalesa” del mercat laboral. En un comunicat, la patronal ha valorat positivament les “millores generalitzades” de l’afiliació en un mes on “tradicionalment” les activitats vinculades al turisme “impulsen” l’ocupació. Ara bé, l’organització que lidera Antonio Garamendi també ha aprofitat per demanar “predictibilitat” al govern espanyol i, en aquesta línia, ha criticat la “incertesa” derivada dels “continus anuncis” sobre canvis normatius. La patronal ho ha dit mentre hi ha obert el debat sobre la reducció de la jornada laboral i l’endemà que el Ministeri de Treball hagi criticat la posició dels empresaris, qualificant-la “d’incomprensible i decebedora”.

Al conjunt d’Espanya, els aturats també han marcat el registre més baix dels últims 16 anys amb 2,56 milions de treballadors (-1,79%).

Durant el mes de juny s’han superat els 21,3 milions d’ocupats a l’Estat, un 0,33% més, principalment per l’impuls de l’hostaleria (+32.030 afiliats) i el comerç (+30.304 afiliats) i el total ja s’acosta al llindar dels 21,4 milions. Aquest curs acadèmic ha destacat també l’ocupació a l’educació que ha tancat el juny amb un nivell un 14,5% per sobre del mateix més de l’any passat, fet que es tradueix en 155.160 afiliats més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu