Economia

economia

Gairebé trenta milions d’euros per millorar la sostenibilitat i la digitalització de la indústria

Els ajuts atorgats per la Generalitat aquest 2024 han augmentat un 30% i beneficiarà 175 empreses

Permetran consolidar 18.000 llocs de treball ja existents i permetran crear-ne 1.150 de nous fins al 2025

El departament d’Empresa i Treball ha destinat 29.802.296,97 milions d’euros en ajuts per a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials. Són dades que s’emmarquen en el pacte nacional per la indústria 2022-2025 que ha donat a conéixer el Govern aquest dilluns. Segona la nota, s’ha incrementat un 30% la dotació inicial d’aquesta convocatòria, que partia amb 23 milions d’euros. La injecció econòmica al sector permetrà mobilitzar una inversió total de 163,49 milions d’euros. Els ajuts beneficiaran 175 empresses, consolidaran 18.000 llocs de treball ja existents i permetran crear-ne 1.150 de nous. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat que “reindustrialitzar Catalunya ha estat la prioritat absoluta d’aquest Govern”, i ha afegit que “l’esforç pressupostari i de gestió per fer possible la resolució d’aquests ajuts en temps rècord en són la mostra més palpable”. El conseller ha explicat que l’objectiu dels ajuts és “enfortir el teixit industrial a Catalunya fent-lo més sostenible i digitalitzat” i, a la vegada, “generant ocupació de qualitat”. “En definitiva, aquests ajuts generen més prosperitat compartida amb empreses arrelades al territori”, ha conclòs.

Més enllà dels projectes concrets, els ajuts han de permetre a les empreses créixer en mida per donar major robustesa al teixit productiu. En la convocatòria d’aquest 2024, oberta a l’abril, s’ha tingut en compte el context de sequera provocada per l’emergència climàtica, i s’ha introduït com a criteri de valoració que les inversions acreditin una reducció del consum d’aigua del procés productiu. L’objectiu de la convocatòriaha estat poder incloure els ajuts en el marc temporal establert per la Unió Europea per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna, que finalitzava aquest 30 de juny, i assolir així un major efecte incentivador per projecte. D’aquesta manera, les empreses catalanes beneficiàries podran continuar optant a altres convocatòries d’ajut que es regeixen pel reglament general de mínims.

Ajuts per tipologia d’empresa

Els sectors que han rebut més ajudes han estat el de fabricació de productes metàl·lics ( 17,71%); la indústria de productes alimentaris (13,14%)i la indústria química (11,43%).

Per vegueries, Barcelona és la que concentra un volum més alt d’ajuts amb 11,11 milions d’euros atorgats, seguida de Catalunya Central (5,01M€), Girona (4,74 M€), Tarragona (3,15 M€), el Penedès (2,96 M€), Lleida (1,84 M€), l’Alt Pirineu (607.983 euros) i Terres de l’Ebre (376.176 euros). Pel que fa a les comarques, les que han concentrat més volum d’ajudes són el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Bages, el Baix Llobregat i la Selva.

Pel que fa a l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental, un 29,71% d’empreses han presentat actuacions d’inversió amb incidència en la reducció del consum d’aigua, un 41,14% per projectes vinculats a la descarbonització del procés productiu, i un 32,57% d’elles han presentat projectes d’inversió de foment de l’economia circular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.