Economia

Contra xifrada

Anna Pinter

Almenys, deu dies lliures

Entre deu dies i dues setmanes hauria de ser el període mínim de descans perquè els efectes de les vacances siguin realment efectius, segons recomanen els experts. Amb menys d’aquests dies, fins i tot marxant a l’altra punta del mon, no s’assoleix el distanciament mental de la feina que s’aconsella. “Durant els primers quatre o cinc dies, moltes persones encara estan en procés de desconnexió, de sortir de la rutina, de no despertar-se cada dia a la mateixa hora amb el despertador”, explica Enrique Baleriola, professor dels estudis de psicologia i ciències de l’educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) . Passa el mateix amb la reducció de les hormones de l’estrès i el cansament mental acumulat. “Les vacances són crucials per al treballador perquè permeten trencar la rutina i l’estrès que provoca la feina”, explica Baleriola. Els beneficis físics i mentals que s’assoleixen en aquest període són una reducció de l’estrès, amb una baixada del cortisol, millora el son i, per tant, l’atenció, la concentració i les relacions. Mentalment, millora l’estat d’ànim i augmenta la creativitat i el benestar emocional perquè hi ha un enfortiment de les relacions socials i familiars. Tot plegat farà que quan es torni de vacances “augmenti la producció i la creativitat laboral i s’enforteixin les relacions i l’ambient de treball”, considera el professor de la UOC. Ara bé, també hi ha treballadors, una mínima part, que aconsegueixen fer una desconnexió de cop, però això també té els seus desavantatges, com ara que descansar de manera sobtada generi estrès.

Desconnectar, però, no és una tasca fàcil per a la gran majoria de les persones treballadores. “La cultura de la disponibilitat constant en què vivim en què es dona per fet que hem d’estar atents a la feina i al correu electrònic totes les hores del dia tots els dies de la setmana; això provoca culpa i ansietat a l’hora de desconnectar”, indica el professor de la UOC. Hi ha un element que posa encara més difícil deixar de banda les responsabilitat laborals, que és la sobrecàrrega de treball que s’arrossega durant l’any i que comporta haver de deixar feines pendents per als dies de vacances. “El perfeccionisme i el fet de no saber delegar són altres factors que també intervenen a l’hora de fer el canvi de xip”, hi afegeix.

Sigui com sigui, convé tenir present que durant les vacances el treballador té el dret de no contestar missatges, trucades o qualsevol altra comunicació de l’empresa gràcies a llei de desconnexió digital. “La llei orgànica estableix el dret a la desconnexió digital fora de l’horari laboral per evitar que la connectivitat constant es tradueixi en una prolongació de la jornada laboral i afecti negativament la salut i el benestar dels treballadors”, concreta.

10
És el nombre mínim de dies que recomanen els experts per garantir que hi hagi una desconnexió efectiva durant les vacances


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.