Economia

economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

L’entitat va acompanyar 476 famílies i 1.750 persones l’any 2023

Reclamen responsabilitat a les administracions, i un pla d’habitatge en un horitzó a mig i llarg termini

La Fundació Habitatge Social ha alertat del risc que suposa la manca d’habitatge social, especialment en un moment en què el preu està “disparat”. La institució va acompanyar l’any passat 476 famílies i 1.750 persones en els 461 habitatges que va gestionar. Són xifres similars a les de l’any anterior, tot i que suposen un augment; han atès un 2,8% més de famílies i un 2,5% de persones. És per això que la Fundació reclama responsabilitat i corresponsabilitat a totes les administracions i a tots els partits polítics perquè s’aprovi un pla d’habitatge a mig i llarg termini. El director de la Fundació, Sergi Rodríguez, ha alertat del coll d’ampolla en què es troben ja que cada cop els costa més incorporar habitatge al parc que gestionen i, de l’altra, les famílies que recuperen la seva autonomia tenen “moltes dificultats” per aconseguir un habitatge fora de la fundació. Segons Rodríguez, “això suposa un estancament en la rotació de famílies que alenteix la nostra acció social”. Així ho demostren les xifres i és que el 2015 van sortir de la fundació 48 famílies però les dades dels darrers anys no es mouen d’unes 26 famílies. La directora d’Acció Social, Olga González, ha explicat que això està relacionat amb els preus alts del lloguer, ja que les famílies necessiten una quota accessible d’entre 600 i 800 euros i ha lamentat que, a l’àrea metropolitana, això “és del tot impossible”.

La Fundació posa especial atenció a les famílies amb menors a càrrec i a la perspectiva de gènere. El 2023 destaca pel creixement del 14,1 % de les famílies monoparentals: 162 famílies de les quals 154 tenen al capdavant una dona. El 88,4% dels lloguers socials de la Fundació estan signats amb dones, perquè consideren que l’accés de la dona a un habitatge redueix el risc a veure’s sotmesa a control i a violència masclista en l’àmbit de la parella.

En aquest mateix període s’han acompanyat 659 menors, però el nombre disminueix atesa la doble dificultat que tenen per a emancipar-se: ser joves i viure una situació de vulnerabilitat. Rodríguez adverteix de tots els riscos que suposa no poder disposar d’un habitatge digne per poder desenvolupar-se durant la infantesa: “ansietat i depressió, problemes de desenvolupament i d’aprenentatge, pitjor salut física i més hospitalitzacions, asma, al·lèrgies, bronquitis, pes per sota de l’òptim... Nosaltres els procurem un espai on jugar, poder estudiar i sentir-se segurs”, detalla Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.