Economia

Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any gràcies al turisme i l’ocupació estrangera, segons el BBVA

BBVA Research, el servei d’anàlisi econòmica de BBVA, estima que l’economia catalana tancarà aquest any amb un creixement del 2,6%, impulsat per factors com ara el turisme estranger o la contractació de persones estrangeres, si bé el 2025 notarà una certa desacceleració i el PIB augmentarà un 2,1%, set punts per sobre al del 2019.

L’economista en cap de BBVA Research per a Espanya, Miguel Cardoso, ha presentat aquest dimecres, segons informa Efe l’informe Situació Catalunya corresponent al primer semestre del 2024, que analitza les perspectives de l’economia catalana per a aquest any i per al 2025, uns exercicis en què BBVA estima que Catalunya generarà en conjunt un total de 192.000 llocs de treball i la taxa d’atur baixaria fins al 8,3% de mitjana el 2025.

Cardoso, que ha destacat que seria el quart any amb xifres per sobre de la mitjana de l’Estat, ha remarcat que els salaris trigaran entre tres i quatre anys en recuperar-se, després de la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies amb la inflació dels últims anys, sempre i quan el cost de la vida es mantingui entorn del 2%.

L’economista en cap de BBVA Research ha ressaltat que el turisme estranger continua la bona evolució a Catalunya. Encara que considera que s’està acostant al límit de la seva capacitat en temporada alta, encara veu marge de creixement en temporada baixa. De fet, tot i que els principals països europeus presenten un estancament econòmic, la despesa d’aquests turistes estrangers a Catalunya encara no ofereix signes de debilitat, “sinó al revés”, ha assegurat Cardoso a partir de les dades dels terminals de punts de venda del BBVA a Catalunya.

D’altra banda, Cardoso ha destacat que un altre factor que està contribuint de forma important al creixement de Catalunya el 2024 és la contractació de treballadors estrangers, que suposa tres quartes parts de l’augment de la feina a Catalunya. Sense aquesta “força laboral”, es viuria una situació d’estancament, ha afegit.

L’impacte positiu de la despesa pública vinculada als fons europeus Next Generation, el bon comportament de la indústria o la contribució de les exportacions de serveis no turístics, com els serveis de consultoria, les activitats professionals o les tecnologies de la informació i la comunicació, són d’altres dels factors que impulsen l’economia catalana el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia