Economia

ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Un dels espais del projecte europeu ha estat el nou vertiport experimental, que s’utilitzarà per drons petits i mitjans

L’aeroport de Lleida-Alguaire ha estrenat aquest dimecres un nou vertiport experimental, que acull la realització d’exercicis i operacions logístiques comercials amb drons. La nova estació es farà servir per drons petits i mitjans, i s’incorpora al centre UAM de l’aeroport, de dimensions majors, un centre de proves per a vehicles aeris no tripulats, inaugurat l’octubre de 2023, i que és ja un referent de la infraestructura aeroportuària, els sistemes de gestió del trànsit aeri, els operatius, els procediments i altres tecnologies de la informació.

Les simulacions que s’han dut a terme són exercicis i operacions rutinàries per fomentar l’adopció de la tecnologia U-space, serveis i procediments digitals que proporcionen accés segur i eficient a l’espai aeri per als vehicles autònoms. Amb aquestes proves s’ha desplegat una part del projecte europeu U-ELCOME, en el qual participen Aeroports de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i compta amb 51 socis internacionals.

Durant la jornada d’avui també s’ha fet una sessió formativa, a càrrec de la UPC, orientada al personal de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, Aeroports de Catalunya i proveïdors de serveis Skyway. Aquesta setmana s’han desenvolupat també un conjunt d’operacions dron intensives, emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l’aeroport. Aquest exercici pretén avaluar com realitzar la integració de l’espai aeri U-space al voltant d’una infraestructura aeroportuària. D’aquesta manera, s’han fet simulacions demostratives per a presentar les eines que han de facilitar la coordinació entre els operadors dron i els gestors aeroportuaris.

El futur de les operacions dron, tan comercials com a l’àmbit de la seguretat, es focalitza al voltant del desplegament de la tecnologia U-space. Aquesta tecnologia consisteix en una arquitectura de serveis digitals orientats a proveir serveis de planificació estratègics i de suport a l’execució tàctica. A més, facilitarà els vols dron en escenaris d’alta densitat d’operacions, on és necessari un nivell de seguretat d’acord amb el nivell de risc incrementat.

Aquest projecte és un dels projectes europeus tecnològics i d’innovació que es duen a terme a l’aeroport. El vector tecnològic és una clara aposta de captació de projectes d’start-ups o empreses del sector, però també la via d’atraure projectes de noves tecnologies aplicades als nous combustibles o a la nova mobilitat aèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona